Как Нетаняху разгневи израелците

Десетки хиляди хора в Израел излязоха отново на протест срещу Нетаняху. Те искат нови избори - тъй като не вярват в освобождаването на заложниците в ивицата Газа по военен път.

Протестите срещу министър-председателя Бенямин Нетаняху в Израел не спират. Пред парламента в Йерусалим десетки хиляди демонстранти поискаха предсрочни избори и бързо сключване на споразумение за освобождаване на заложниците, които все още са в ръцете на терористичната организация Хамас. По информация на израелската медия N12 News това е била най-голямата демонстрация след избухването на войната.

Опозиционният лидер Яир Лапид отправи остри критики към Нетаняху. Той казва, че правителственият ръководител разрушава отношенията на Израел със САЩ и е оставил заложниците на Хамас на произвола на съдбата. „Всичко се прави за политиката, не за страната."

Споразумение с Хамас няма

Нетаняху категорично отхвърли критиката към начина, по който води преговорите, както и исканията за нови избори. „Призиви за избори сега, по време на кулминацията на войната, непосредствено преди победата, ще парализират Израел най-малко за половин година, а може и за осем месеца“, каза той на пресконференция.

Освен това предсрочни избори биха парализирали преговорите за освобождаването на следващи заложници срещу установяването на примирие във войната в Газа, както и освобождаването на палестински затворници, посочи израелският премиер, цитиран от АРД. Това „би довело до край на войната, преди да са постигнати целите“, респективно би било от полза за Хамас. Нетаняху подчерта, че ще продължи да се придържа към своя курс: „Ние ще навлезем в Рафах и ще ликвидираме всички батальони на Хамас там по една-единствена причина - без това няма да има победа. Ликвидирането на Хамас е една от важните цели на тази война, сред които е и връщането на заложниците“.

Засега обаче преговорите за примирие буксуват. Споразумение с Хамас не е постигнато. По данни на медиите израелска делегация е заминала за нови разговори в Кайро, пише АРД.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини