Приключи обновяването на сградата на Двореца на културата в Перник

Приключи обновяването на емблематичната сграда на Двореца на културата в Перник. Това беше оповестено на заключителна пресконференция с участието на кмета на общината Станислав Владимиров и екипа, ръководещ дейностите.

Общата стойност на проекта, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативната програма „Региони в растеж“, е 4 553 331,41 лева. Проектът е финансиран чрез комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ и с нисколихвен заем.

Дългоочакван ремонт с такива мащаби не е правен от откриването на Двореца на културата. В сградата, в която се помещават едни от знаковите културни институции, трябваше да бъде спешно обновена и приведена в съвременен вид, отговарящ на абсолютно всички изисквания. Остават още малко довършителни работи извън проекта, които Общината ще извърши със собствени средства, каза кметът. Той благодари на екипа по проекта и строителите за коректно свършената работа от тяхна страна.

По думите му обновяването на сградата на Двореца на културата е преминало през редица перипетии, сред които повишаващата се инфлация у нас.

Изпълнителният директор на Фонда за устойчиво градско развитие Надя Данкинова, каза че от тяхна страна са реализирали повече от 70 подобни проекти.

Когато един проект е добре финансиран, с ясен бизнес план, той наистина има възможност да се самовъзпроизвежда, издържа и да изплати средствата, с които е инвестиран. Благодаря на ръководството на Община Перник, защото това е един от последните проекти, в които се включихме. Той съвпада напълно със съвременните политики на Европейския съюз. Една от тях е „Нов европейски Баухаус“ и насърчава възстановяването на стари, емблематични сгради, както и изпълването им с много живот и разнообразни дейности, заяви Данкинова.

Чрез проекта по обновяване на сградата на Двореца на културата в Перник са изпълнени всички мерки за енергийна ефективност. Постигнати са и всички норми за топлинен комфорт и целогодишно използване на всички помещения. Извършеният ремонт на сграда не нарушава обликът на фасадата и архитектурните елементи по нея. Създаден е достъп и за хората с увреждания.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини