Трънското туристическо дружество организира традиционното изкачване до първенеца на Парамунската планина - връх Стража

Традиционното изкачване на връх Стража - първенец на Парамунската планина, ще се проведе тази събота (16 март), съобщиха за БТА от Трънското туристическо дружество (ТТД).

Походът е в чест на седмата годишнина от първото масово изкачване на върха - символ на усилията на дружеството за чиста природа. Тогава близо 700 души от цялата страна подкрепиха каузата за съхраняване на красотата на Трънския край, а изкачването бе водено от алпиниста Боян Петров. Три месеца по-късно на референдум 93% от местните жители заявиха, че не желаят на територията на община Трън да има златни мини.

След това бе създадено ТТД, а от 2017 г. неговите членове решиха ежегодно да изкачват връх Стража в средата на март. Традицията беше прекъсната по време на пандемията от COVID-19  поради невъзможност за провеждане на масови прояви и отново възобновена.

Тази година изкачването ще започне в 10:00 ч. от центъра на с. Велиново. Участниците ще бъдат разделени в две групи. Те ще поемат към върха по два алтернативни маршрута - лек и по-натоварен. Първият е с дължина 8 километра, а вторият - десет.

От ТТД заявяват, че туристите трябва да пристигнат с 15-20 минути по-рано от предвидения час на потегляне, за да намерят място за паркиране на автомобилите си и да се придвижат до началния сборен пункт.

Походът до връх Стража е традиционно събитие в календара на ТТД. Целогодишно от дружеството организира изкачвания и до други планински върхове в района.

 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини