Макрон заговори за изпращането на западни сухопътни войски в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение, предаде Франс прес.

„Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

Френският президент не пожела да каже повече за позицията на Франция по този въпрос, позовавайки се на „стратегическа двусмисленост, която приема“.

„Определено не съм казвал, че Франция не подкрепя това“, посочи той. „Няма да допринасям за двусмислието на днешните дебати, като назовавам имена. Казвам, че това беше споменато сред вариантите“, добави Макрон.

Този вариант никога досега не е бил споменаван от Франция. В отговор на въпрос след конференцията в Елисейския дворец нидерландският министър-председател Марк Рюте увери, че темата за изпращане на сухопътни войски не е била включена в дневния ред.

„Много от хората, които днес казват „никога, никога“, бяха същите, които преди две години казваха „никога танкове, никога самолети, никога ракети с далечен обсег“, заяви Макрон и допълни: „Нека бъдем достатъчно смирени, за да признаем, че често сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше целта на днешната дискусия: всичко е възможно, ако е полезно за постигането на нашата цел“.

Въпреки това френският президент припомни на съюзниците си в Украйна, че те „не са във война с руския народ“, а че „просто не искат да позволят на Русия да победи в Украйна“.

Макрон обяви създаването на нова коалиция, посветена на доставката на ракети със среден и далечен обсег на действие, на фона на украинските опасения относно обема и графика на доставка на вече планираните боеприпаси.

Той изброи пет „насоки за действие“, по които има консенсус: киберзащита; съвместно производство на въоръжение и боеприпаси в Украйна; защита на държави, пряко застрашени от инвазията в Украйна, като Молдова; „възможност за подкрепа на Украйна на границата ѝ с Беларус с невоенни сили“ и операции по разминиране.

„Убедени сме, че поражението на Русия е от съществено значение за сигурността и стабилността в Европа“, добави френският президент след дългата конференция в Елисейския дворец, която започна вчера късно следобед и приключи късно снощи.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини