Израел ще атакува Ливан независимо от споразумението с Хамас

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обеща да засили атаките срещу ливанската военна групировка „Хизбула“, дори ако бъде постигнато временно прекратяване на огъня с „Хамас“ в ивицата Газа, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

„Хизбула“, вече заяви, че ще спре почти ежедневните си атаки срещу Израел, ако бъде постигнато прекратяване на огъня в Газа. Но израелският министър на отбраната подчерта, че всеки, който смята, че временното прекратяване на огъня за Газа ще се прилага и за северния фронт, „греши“. „Ще продължим огъня и ще го правим независимо от юга, докато не постигнем целите си“, обеща Галант. Според него целта е проста: да се изтласка „Хизбула“ от израелската граница - чрез дипломатическо споразумение или със сила.

„Хизбула“ започна да нанася удари по Израел почти веднага след като „Хамас“ предизвика боевете в Газа със смъртоносна атака по южната граница на Израел от ивицата Газа на 7 октомври, припомня АП. Десетки хиляди цивилни граждани от двете страни на израелско-ливанската граница бяха разселени от продължаващия цикъл на ракетни и ракетни нападения на Хизбула и израелски въздушни удари и артилерийски огън.

Лидерът на „Хизбула“ Хасан Насралла заяви в реч по-рано този месец, че групировката ще се придържа към прекратяване на огъня в Южен Ливан, ако бъде постигнато примирие в Газа. Но той добави, че тя ще възобнови и ще увеличи атаките, ако Израел продължи да нанася удари в Ливан след споразумение с „Хамас“.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини