Секретарят на читалището в брезнишкото село Слаковци - Светла Пантелеева, издаде книга за родното си място

Секретарят на читалището в брезнишкото село Слаковци - Светла Пантелеева, издаде книга за родното си място. Тя излезе от печат съвсем наскоро и е озаглавена "Село Слаковци - родолюбиви спомени за миналото", съобщи за БТА авторката.

Изданието съдържа близо 400 страници, а събирането на публикувания материал е отнело около 10 години. На страниците на книгата си Пантелеева е представила сведения за историята, култура и бита на село Слаковци. Наред с това тя е събрала информация за местни родове, текстове на народни песни, стихове, кулинарни рецепти, пословици и поговорки на граовски диалект, случки от живота, както и биографии на изявени личности от населеното място, сред които художникът Атанас Иванчев (1927 - 1977 г.) и основоположничката на читалищното дело в селото - учителката Мара Агопян.

Записаните текстове в книгата са достоверни и взети от местни информатори. Най-възрастният от тях, с когото е разговаряла авторката, е 93-годишният Найден Борисов, който вече е починал. На корицата на изданието е показана картина със стара селска къща с автор Христиан Христосий. Книгата е отпечатана с финансовата подкрепа на Община Брезник и спомоществуватели. Авторката споделя, че зад издаването на този труд, стои желанието ѝ да съхрани спомените от миналото, предавайки ги на младото поколение.

Освен дългогодишен секретар и библиотекар на читалището в Слаковци, Пантелеева е самодеец и изследовател по душа. Родена в Слаковци на 21 януари 1952 г. в семейството на Венетка Любомирова и Пантелей Любомиров. Завършва образование последователно в родното си село и Икономическия техникум в Перник. Първият ѝ работен ден в читалището в Слаковци е през 1976 г. и така до днес - цели 48 години от съзнателния ѝ живот.

Официалното представяне на книгата "Село Слаковци - родолюбиви спомени за миналото" ще се състои на 22 февруари (четвъртък) в малкия салон на Народно читалище "Просвещение 1870" в Брезник.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини