Държавният архив в Перник откри гостуваща изложба в памет на Васил Левски

Изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“, посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски, беше открита в Държавен архив (ДА) - Перник. Експозицията, която е гостуваща, е изготвена през изминалата година съвместно между варненския архив и Радио Варна. Идеята и реализацията са дело на главния редактор на медията – Веселина Божинова, а графичният дизайн е на Веселина Киричева.

Изложбата се състои от 10 табла. На първото от тях са публикувани снимки на Васил Левски, Иван Драсов и Данаил Попов с кратки биографични данни. Последното табло е посветено на паметника на Левски и Алеята на възрожденците във Варна.

„Тази изложба е повод за нас да покажем тези документални наследства, които са свързани с живота и делото на Васил Левски и неговите сподвижници, чиято памет остава завинаги в пантеона на българската национална история. Работейки с младите, ние търсим начин да ги вдъхновим на чувство на гордост и укрепване на националното им самосъзнание, защото това е пътят един народ да има свое бъдеще и успех“, каза за БТА Милена Симова – главен експерт в ДА - Перник.

Сред останалите табла в изложбата могат да се видят 14 писма от кореспонденцията между Иван Драсов и Данаил Попов, съратници и приятели на Васил Левски, разменени близо месец преди залавянето на Апостола, както и такива, свързани със събитията в Къкрина. Оригиналите на писмата са част от фонда на Иван Драсов, съхраняван в ДА – Варна. От документите става ясно, че липсва информация за съдбата на Апостола. От тях разбираме, че дълго време революционерите в емиграция и съратниците на Левски в страната, се лутат между сведенията дали е заловен, къде е отведен, дали е жив.

Във витрините на експозиционната зала са показани още библиотечни материали и архивни документи, съхранявани в ДА - Перник. Те са свързани със записани и съхранени спомени около идването на Апостола в Пернишкия край. Могат да се видят още сценарии за годишнини, плакати и др.

Изложбата е нетрадиционна, тъй като писмата в тях могат да бъдат чути и на аудио запис. Върху всяко табло има отпечатан Кю Ар (QR код), който чрез телефон или таблет препраща към звуков файл с подбран цитат от документите.

На изложбата бяха и третокласници от XII Основно училище „Васил Левски“ в Перник. Те рецитираха стихове и изпяха песен в памет на своя патрон.

Председателят на общинския Общо български комитет „Васил Левски“ и директор на Регионалния исторически музей в Перник Милан Миланов поднесе поздрав децата и присъстващите.

„Живеем в трудни времена, мили деца, но вие имате с какво да се гордеете, че сте българи. Българинът е направил много неща и малко народи могат да се похвалят с такъв революционер и патриот, какъвто е Левски. Помнете го и се стремете да бъдете като него. Задачата на всички нас, по-възрастните, е да правим така, че никога да не избледнява паметта за Апостола, защото въпреки сивото ежедневие и трудностите, които всеки един от нас среща, на заден план остава миналото, без което няма бъдеще.“, заяви Миланов.

Изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ ще може да бъде разгледана до края на месец март във фоайето на ДА – Перник.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини