Профилактични прегледи за остеопороза и измерване на костна плътност ще се извършват в бившата общинска болница в Брезник

Комплексни профилактични прегледи за остеопороза и измерване на костна плътност ще се извършват в сградата на бившата общинска болница в Брезник. Това съобщиха от общинската администрация.  

Медицинските манипулации ще са на 27 февруари (вторник) от 09:00 до 12:00 ч. и ще бъдат изпълнявани от ревматолога д-р Пламен Луканов. Прегледите включват ултразвукова остеодензитометрия със специален уред - остеометър, както и медицинска консултация с препоръки за профилактика на остеопорозата и лечение при необходимост. Ще бъде извършвана и ревматологична консултация за ставни и околоставни проблеми - артрити, артрози, париартрити, подагра и др.

От Община Брезник информират, че желаещите да посетят прегледите, трябва да се запишат предварително, тъй като местата са ограничени.  

Остеопорозата продължава да е най-разпространеното заболяване на костите с висока социална значимост. Обикновено липсват симптоми, които да мотивират хората да се изследват активно, което по своята същност е проблем, защото костната им система отслабва и в един момент при по-лека травма може да последва счупване. Това е и най-опасното усложнение на заболяването, което може да бъде избегнато при своевременно изследване, което да установи настъпващите костни промени. Остеопорозата е предотвратимо заболяване, засягащо по-често жени, но срещащо се нерядко и при мъже. Препоръчително е да се изследват както жени над 40 години, така и мъже над 50-годишна възраст. При млади жени изследването за остеопороза също е препоръчително, съобщиха от лечебното заведение.

Според специалистите здравословната диета и активното движение могат да предотвратят остеопорозата, а при доказана такава да подпомогнат лечението. Допълнителният прием на витамин Д3 намалява с около 20 процента риска от фрактури.

Скринингово изследване за остеопороза и измерване на костна плътност беше извършено и в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация (Профилакториум) в Перник през септември м.г.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини