Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи три инвестиционни сертификата на компании от Перник, София и Свищов

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, в присъствието на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции, връчи днес два сертификата за инвестиции клас „А“ и един сертификат клас „Б“ на компании от Перник, София и Свищов, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа (МИР).

Сертификат клас „А“ получи дружеството „АК Електрик“, част от шведската „АК Груп“, за инвестиционен проект за изграждане на съвременна и високотехнологична фабрика в Перник. Размерът на инвестицията е 10,4 млн. лв. и се предвижда разкриване на 170 нови работни места. Във фабриката ще се произвеждат крайни продукти за електрооборудване, предназначени за възобновяеми енергийни източници и за пренос на енергия за международни компании. Компанията специализира в проектирането и производството на електрически табла и сложни метални компоненти за индустриални клиенти. Компанията проектира и асемблира електрически табла и обработва черни и цветни метали.

Производствените им мощности са разположени в Радомир, Перник и Кюстендил, а общо заетите служители наброяват 1200 души, по справка на Емил Николов, изпълнителен директор на „АК Електрик“.

Сертификат клас „А“ за инвестиционния проект „Инсталация за производство на микрокристална целулоза“ беше връчен и на дружеството „СВИЛОЗА - ЗИК“. Размерът на инвестицията възлиза на 25,670 млн. лв. и ще бъдат разкрити 40 нови работни места. Проектът в Свищов е свързан с разнообразяване на дейността на дружеството, което предвижда и изграждане на изцяло нова инсталация за производството.

Сертификат клас „Б“ получи дружеството „ТЕХНООПТИК“. Компанията е специализирана в производство и търговия на прецизни оптични компоненти и покрития. Инвестиционният им проект е свързан с разширяване на дейността на дружеството и предвижда увеличаване и оптимизиране на производствения капацитет. Компанията предвижда да построи производствена сграда, състояща се от офиси, измервателна лаборатория, сервизни помещения в Индустриална зона Божурище в София. Размерът на инвестицията от страна на компанията е 2 млн. лева, се казва още в официалното съобщение на МИР.

По-рано тази седмица министър Стойчева заяви, че издадените за периода от 6 юни 2023 година до 5 февруари 2024 година сертификати за инвестиция клас „А“ са 12, шест са сертификатите за инвестиция клас „Б“, а три са за приоритетни проекти. Това стана по време на изслушването ѝ от народните представители в ресорната парламентарна Комисия по икономическа политика и иновации.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини