Земеделците от Хасково дадоха мандат за преговори за изплащане на субсидията наведнъж и отпадане на данъка върху нея

    Изплащане на обещаните субсидии на декар наведнъж, а не на два транша, единият от който ще е през септември. С такова условие земеделските производители от Асоциацията на зърнопроизводителите в Хасково дадоха мандат за преговори днес следобед на председателя на управителния съвет на организацията.

    В 16.30 часа предстои поредният етап на разговорите между представители на земеделските производители и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев.

    Очаквам днешната среща с протестиращите да е финална и да приключи с успех, заяви министърът по-рано днес при откриването на форума AGRI SUMMIT 2024 в София.

    Той уточни, че след множеството задълбочени срещи при премиера академик Николай Денков и в МЗХ, снощи се е състояла поредна такава, която е приключила много обнадеждаващо.

    „Предложихме работещ вариант на споразумение със зърнопроизводителите, тъй като с останалите сектори плодове, зеленчуци, месо, мляко, тютюн и винени лозя, разговорите приключиха, защото средствата бяха осигурени. Проблемът е при зърнопроизводителите, тъй като те през 2022г. и 2023г. не са получавали помощ, и сега основателно поискаха такава“, обясни министърът. Той уточни още, че анализите на МЗХ показват, че реколта 2023 е най-скъпата, която те са произвеждали през последните десетина години и срива цените вследствие на свръхпроизводството в световен мащаб, което доведе до по-ниски цени на световните борси под себестойност.

    Министерството на земеделието и храните предлага на зърнопроизводителите тристепенна модулация за подпомагане - за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко и с определен таван.

    „За по-големите ще поискаме да покажат анализ на стопанската година, а не на счетоводната. Счетоводната е винаги различна , в нея се засича предходната, настоящата и следващата. Ние искаме анализ на тази реколта. Трябва всеки да го докаже, за да бъде допуснат до подпомагане“, посочи министърът.

    Според производителите на протеста край Хасково днес, които затвориха пътя към Димитровград и Стара Загора, този път за пет часа, някои от условията са приемливи. Те са съгласни с обещаните 20 лв. на декар за стопанствата до 3 хил декара, за земеделците с до 6 хил. декара подпомагането да е десет лева, а за тези, които стопанисват до 10 хил.декара-по пет лева. Предложението обаче половината сума да се изплати сега, а другата през септември, не е приемлива за земеделците. През септември вече ще сме минали жътвата и подпомагането ще се окаже донякъде безсмислено, казват те.

    На масата за преговори днес ще бъде поставено и искането за отпадане През септември вече ще сме минали жътвата и подпомагането ще се окаже донякъде безсмислено, казват те. -искаме на едно, отпадане на данъка върху субсидиите. Освен това земеделците държат решенията за законодателни промени да се разпишат от политическите лидери на партиите. Така, според тях, ще бъде дадена гаранция, че ако при ротацията на премиерите, която предстои през март, има смяна и на земеделския министър, то обещаното ще бъде изпълнено със сигурност.

    Блокадата на пътя от тежки машини днес беше вдигната в 15 часа. Земеделските производители остават в стачна готовност за понеделник, в зависимост от развръзката на разговорите този следобед. Те обявиха, че засега няма решение за протести през събота и неделя.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини