Старозагорският театър представя адаптираната версия на класиката „Чичовци“ по Иван Вазов в Радомир

Старозагорският драматичен театър „Гео Милев“ ще представи адаптация на режисьора Бина Харалампиева по повестта „Чичовци“ на Иван Вазов в Радомир. За това информираха от Народно читалище (НЧ) „Напредък 1895 г.“.

Драматургичният прочит на класическите текстове е дело на Юрий Дачев. Сценографията и костюмите са на Теодора Лазарова, а музиката е на Асен Аврамов. В актьорския състав влизат Ивелин Керанов, Христофор Недков, Жоро Райчев, Мария Енева, Стефан Борисов, Елена Азалова, Цветомир Черкезов, Илчо Димитров, Илина Илиева, Красимир Ненков и Иван Калошев.

Повестта „Чичовци“ е битово-хумористична постановка, в която се представят нравите и взаимоотношенията, случващи се в едно малко градче. Произведението среща с поредица колоритни герои, които са олицетворение на вечните български типажи и характери, а сюжетът циркулира около добре позната дългогодишна вражда между двама съседи – Иван Селямсъза и Варлаам Копринарката. Този конфликт е започнал от нещо дребно, но впоследствие прераства в междусъседска вражда, в която главни участници са жените на двамата. Постановката е силно въздействаща и психологически успява да покаже морални особености на българина – трайни и неизкоренени във времето и нрава му.

„Колкото и да става трудно разбираем за англоговорящото ни Отечество, Вазовият език, ние, май докато ни има, ще сме „вътре“, в „Чичовци“. Защото, какво толкова се е променило? Нито сме се научили да четем себе си, нито е изчезнало усещаното, че „Въздухът трепери“, казва за емблематичното произведение драматургът Юрий Дачев.

Спектакълът ще се играе на 15 февруари в салона на НЧ „Напрекък 1895 г.“ в Радомир.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини