Перник ще отбележи Йордановден с традиционно изваждане на Богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк

За четвърта година в Перник ще се състои ритуално вадене на Богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк на Йордановден. Това съобщиха от пресцентъра на общината.

Празникът ще започне в 11:00 ч. с литийно шествието от храм „Св. Иван Рилски“ до мястото, където ще бъде извършен ритуалът.

Доскоро Светият кръст в Пернишко не се хвърляше във вода, а за реликвата се организираше наддаване и неин кум ставаше откупилият я с най-много пари. След бурна обществена реакция традицията бе прекратена.

Миналата година 18-годишният перничанин Евгени Радославов извади Богоявленския кръст от водите на езерото в градския парк на Йордановден. Заедно с него в ледените води скочиха още дванадесет смелчаци. Радославов получи като подарък от общината икона на покровителя на Перник - Св. Иван Рилски.

Ритуалът за ваденето на кръста в миньорския град се провежда по инициатива на църковното настоятелство при храм „Св. Иван Рилски“ и с подкрепата на общината и Двореца на културата.

Традицията на Богоявление ще бъде спазена и в Батановци, информира кметът на населеното място Радослав Петров. Кръстът там ще бъде хвърлен във водите на река Струма от моста в квартал „Делниче“. Под съпровода на гайда ще се играе и мъжко хоро.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини