Поколението Алфа се очаква да промени повече от всяко друго начина на работа

Поколението Алфа, родено между 2010 и 2025 г., има потенциала да придаде нов смисъл на местните общности и да повлияе значително върху начина, по който функционират градовете, на подкрепата на правителствата за тях и на управлението на техните икономики. Това показва глобално проучване на „Виза“ (Visa), което включва и България.

Само след четири години най-възрастните от поколението Алфа ще бъдат на пазара на труда. Докато поколение Z вече оказа дълбоко влияние върху начина, по който бизнесите функционират, следващото ще промени изцяло познатия начин на работа, казват авторите на проучването.

В глобален мащаб три четвърти (76%) от децата на възраст 8-14 години се стремят да създадат собствен бизнес, да управляват малко предприятие или да се занимават със „странична работа“, в сравнение със само 13%, които са отговорили, че биха предпочели да работят за друг.

Това е в рязък контраст с настоящата нагласа при работната сила, където едва 13% от населението в активна възраст работят за себе си, а 86% работят за друг. Ако тези очаквания се изпълнят, поколението Алфа има потенциала през следващите пет до десет години напълно да трансформира начина, по който бизнесите и общностите ще функционират, показват данните от проучването.

Поколение на дигитализацията и изкуствения интелект

Поколението Алфа е толкова дълбоко свързано с онлайн света, колкото и с физическия, сочат резултатите. Повече от три четвърти (78%) от децата по света са спечелили пари през последната година от домакинска работа като почистването или косене на трева са сред най-популярните дейности, генерираща доходи (71%).

Почти половината (43%) от тези, които са спечелили пари, са използвали за това технология. Социалните мрежи (26%) се очертават като най-популярния инструмент за генериране на доходи. Общо 40% от поколение Алфа смятат, че изкуственият интелект, виртуалната реалност и интелигентните асистенти ще бъдат неразделна част от бъдещите им работни места. Източници на вдъхновение за тях изявите на потребители на мрежите „Тик ток“ и „Ютюб“, тъй като социалните медии и създателите на съдържание се очертават като най-влиятелните фактори за стимулиране на идеи (61%), срещу по-конвенционални източници като рисуване и писане (47%) , четене (34%) и игра с играчки (26%). Поколение Алфа подсилва тенденцията към по-екологични методи за печелене на пари, тъй като почти една четвърт от по-големите деца (12-14) се обръщат към онлайн пазари (23%), за да им помогнат да генерират доходи, сочат още данните.

В България тенденциите не се различават от глобалните

В България проучването е проведено онлайн от Opinium по поръчка на „Виза“ сред 500 деца на възраст от 8 до 14 години в края на август 2023 г. Техните отговори затвърждават тенденцията на предпочитания към дигитализация при разплащанията и методите за печелене на пари, както и развитието на предприемачески дух.

Повече от половината (57%) сами са спечелили пари през последните 12 месеца. От тях малко под половината (48%) са използвали технология, за да им помогнат да спечелят пари, като социалните медии (37%) са най-разпространената технология за тази цел, следвана от стрийминг (14%). Един от начините, по които децата печелят пари, е чрез продажба на стоки онлайн (9%). Това е особено разпространено сред 14-годишните (12%) в сравнение с 8-годишните (6%), където само малцинство използва тази платформа, за да печели пари.

Общо 6% от децата казват, че никога не са били обучавани как да се предпазят от финансови измами. Почти всяко пето (18%) дете предпочита да плаща за артикули с карта или мобилен портфейл. На 8-годишна възраст три от четири деца (75%) предпочитат да плащат в брой. Въпреки това, когато децата достигнат 14 години, моделите на плащане са се променили, като 19% предпочитат карта и 6% избират мобилен портфейл като любим метод на плащане. Основен източник на вдъхновение и идеи са социалните мрежи и създателите на съдържание (59%), които задминават разговорите с приятели (50%) и рисуване или писане (48%). Повече от половината (51%) смятат, че са по-креативни от родителите си, като над две пети (43%) използват въображението си, за да измислят ново вдъхновение и идеи. Най-ценната техника за подсигуряване на мечтаната бъдеща работа са онлайн обучение/учене (39%) и социалните медии (37%), които са преди реалния работен опит (28%). Над едно на всеки три деца (38%) вярва, че социалните мрежи ще бъдат част от бъдещата им работа, следвани от комуникационните технологии (36%) и креативния софтуер (30%). Осемнадесет процента от 8-годишните казват, че изкуственият интелект би бил съществена част от работата им, докато при 14-годишните една трета твърдят същото (33%).

Следващото поколение предприемачи

Мислейки за бъдещето си, над четири пети (88%) от децата искат или да притежават собствена компания, или малък бизнес, или да имат „странична работа“, в сравнение със само 4%, които биха искали да работят за някой друг. Желанието на децата сами да си бъдат началници е най-високо при 8-годишните (81%) и намалява, когато достигнат до средното училище. Когато обмислят бъдещия си живот като възрастни, повече от една трета (35%) от децата казват, че ще спестят половината от спечелените си пари и ще похарчат другата половина. Почти всяко трето дете (30%) казва, че ще спести по-голямата част от парите си.
„По-младите поколения ще стимулират бизнеса, правителствата и в крайна сметка икономиките да променят в бъдеще начина на мислене и на работа. Тази промяна ще се случи много по-бързо, отколкото предполагаме. За предприятията е жизненоважно да разбират на очакванията за по-прост и по-удобен живот, за да останат конкурентоспособни и за изграждането на процъфтяващи икономики....", коментира Красимира Райчева, мениджър на „Visa България“, цитирана от компанията.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини