Kметът на община Радомир: Kакво направихме и какво започнахме с екипа ми?

Уважаеми съграждани,
Измина малко повече от месец от датата 10 ноември 2023 г., когато встъпих в длъжност, като кмет на община Радомир. Какво заварихме в общината е друга тема, която скоро ще засегна, но днес бих искал да споделя какво направихме и какво започнахме с екипа ми, и в каква посока работим:
1. Още в първите дни на мандата ми се срещнах с министрите на околната среда и водите, регионалното развитие и благоустройство, министъра на финансите. С всички тях обсъдихме възможности за финансиране на проекти, така че да можем да реализираме всички политики, които планираме да се случат през мандата.
2. С министър Василев и неговия екип търсим решение за финансиране на проекта за Многофункционална спортна зала в град Радомир.
3. Започваме действия за кандидатстване в новата програма за биоразградими отпадъци, която включва закупуване на нови съдове за смет, камиони, както и проведохме разговор по отношение на действия, касаещи строителните отпадъци, за да можем да минимизираме множеството нерегламентирани сметища, които се образуват в населените места в общината.
4. Предложихме 5 проекта за финансиране от държавния бюджет. Проектите включват реконструкция на водопроводната мрежа на с. Друган, рехабилитация на път от разклонението на главен път Радомир – Долна Диканя за село Стефаново до село Кондофрей, рехабилитация на главния път от Ал. Димитров през село Негованци до разклонението на пътя Бобораци - Жедна, подмяна на довеждащия водопровод на селата Жедна, Негованци и Касилаг, рехабилитация на водопроводната мрежа в селата Гълъбник, Чуковец, Кондофрей и Негованци.
5. Подписах споразумение с МРРБ на стойност 1,7 млн. лв. за
довършване на ремонта и реконструкцията на вътрешната
водопроводна мрежа в с. Извор.
6. Организирахме серия от събития по повод предстоящите коледни празници, защото е важно да бъдем сплотени и да изградим общност, както в града, така и във всички населени места на територията на общината.
7. Почти в половината села с кметски наместници бяха проведени събрания с жителите, на които хората имаха възможност да дадат своите предложения за кметски наместник, както и да споделят проблеми, на които заедно да търсим начини за разрешаването им.
8. ОбС прие нова структура на общинската администрация и в момента изготвяме устройствен правилник.
9. Започнахме активна работа по актуализиране и приемане на Плана за интегрирано развитие на община Радомир, стратегически документ от изключителна важност, който е трябвало да се приеме отдавна.
10. Ревизираме всички сключени договори през последните години.
11. Изправихме се пред кризисна ситуация, създадена заради тежкия снеговалеж, вследствие, на който всички села и половината град бяха останали без ток и вода. Сформирахме кризисен щаб, който работи денонощно с аварийните групи и екипи, за да се отстранят проблемите своевременно. В планинските села бе осигурена допълнителна подкрепа за населението, с оглед на труднопроходимия район.
12. Приключихме успешно проект „Тайнствата на Мраката“, в който община Радомир е партньор заедно с Българо-еврейски културен институт и Асоциация на малкия и среден бизнес.
13. Проведохме среща с международната организация Джуниър Ачийвмънт, в която се включиха ръководствата на училищата на територията на общината. Целта на срещата бе да се даде възможност на учениците да участват в учебни програми и проекти със свои връстници, както от България, така и от страни в Европейския съюз.
14. Почти ежедневно проблемите валят, един такъв бе изваждането на училището в с. Извор от списъка със защитените училища. Съвместно с активната работа на директора на учебното заведение подготвихме пакет с документи включващ подписка на родители, жители на селото и съседните такива, както и подкрепящи писма и становища за възражение. Проведох редица разговори в тази посока с министри и народни представители, за да може училището да запази статута си. Очакваме резултатите съвсем скоро, надявам се да бъдат положителни.
15. Започна реновиране на Арката, която е лице на входа на града ни.
16. В спешен порядък беше разрешен проблемът със запушената тръба на мостана канала между кв. Гърляница и стадиона.
17. Проведохме редица мероприятия по санитарна сеч и тук искам да благодаря за сигналите на гражданите, които ни помогнаха в немалка степен да се идентифицират проблемни точки.
18. Постарахме се максимално бързо да съдействаме заедно с екипа на ВиК за отстраняване на проблемни точки по селата, там където граждани ни сигнализираха, и където бе възможно да се отстрнят аварийте. Отчитаме, че генералния проблем с водоснабдяването не е решен по този начин, той е приоритетен и е на дневен ред.
19. Предтои оптимизиране на сайта на Община Радомир, за
максимална функионалност и осведоменост на гражданите.
Предстои много работа и по отношение на структуриране на екипа в общината, за да може работата да се отпуши и да започнем да работим с по-бързи темпове за решаването на проблемите, които са в застой от години.
Вярвам, че с енергията и подкрепата на хората това ще бъде възможно! Няма как да бъда абсолютно изчерпателен, работата, проблемите, срещите, проектите и бъдещите планове, които привеждаме в действие на различни етапи са непрекъснати. На Фейсбук страницата на Община Радомир често даваме информация за събитията, които са се случили или предстои да се случат. Ще се старая периодично да давам и такъв синтезиран отчет за основните стъпки, по които вървим, така че гражданите да бъдат максимално запознати с работата на кмета и общинската администрация. Вярвам, че той ще бъде все по-обемен и инфомативен, защото с последаветлност и с постоянство Община Радомир ще има все повече какво да отчита пред гражданите си.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини