11 причини днес да не пропускаме рибата

Днес, 6 декември, празнуваме Никулден, и както традицията повелява, на този празник се приготвя и яде риба. Наясно сме обаче, че готвенето ѝ е съпътствано с повече време, прекарано в кухнята, както и по-упорита миризма.

За щастие, и за двата проблема си има решение. Лесно можем да намерим лесни и бързи рецепти с риба, а и от миризмата при готвенето ѝ има различни начини да се отървем.

Заслужава си днес (а и не само) да си приготвим и хапнем риба, защото освен вкусна, тя е и сред най-полезните храни. Ето 11 причини, които го доказват.

Има високо съдържание на важни хранителни вещества

Рибата е богата на много хранителни вещества, необходими на организма ни, като протеин, йод и различни витамини и минерали. За по-полезни се смятат по-мазните риби, сред които сьомга, сардини, риба тон, пъстърва и скумрия, тъй като съдържат повече хранителни вещества.

Витамин D и омега-3 мастни киселини са сред най-важните. За да си набавяме достатъчно от тях, е препоръчително да ядем от по-мазните риби поне веднъж, два пъти седмично.

Намалява риска от инфаркт и инсулт

Сърдечните удари и инсултите са двете най-чести причини за преждевременна смърт в света. Научно доказано е обаче, че рибата е една от най-полезните за сърцето храни и човек, който я включва в менюто си минимум веднъж седмично, намалява риска от получаването на инфаркт и инсулт и развитието на сърдечни заболявания.

Съдържа хранителни вещества, важни за растежа и развитието

Омега-3 мастните киселини са особено важни за растежа и развитието, включително на мозъка и очите. Поради тази причина е добре бременните и кърмещите жени също да хапват редовно риба, като наблягат на сьомга, сардини и пъстърва и избягват видовете, които имат високо съдържание на живак.

Подобрява здравето на мозъка

Мозъчната функция на човек обикновено намалява с напредването на възрастта, но е доказано, че при хората, които редовно консумират риба, това се случва с по-бавни темпове. Освен това те имат и повече сиво вещество (основната функционална тъкан) в частите на мозъка, които регулират емоциите и паметта.

Помага за добро психично здраве

Според проучвания консумирането на риба може да помогне при предотвратяването и лечението на депресия. Конкретно за омега-3 мастните киселини, на които е богата рибата, пък има научни доказателства, че помага при борбата с депресията и повишава ефективността на антидепресантите. Рибата и омега-3 мастните киселини оказват благоприятно влияние и при хора с други психични състояния, като биполярно разстройство.

Осигурява ни щедра доза витамин D

Не са рядкост случаите, в които човек има дефицит на витамин D. Но рибата, и особено по-мазната, съдържа достатъчно количество, за да си набавим нужното на организма ни. Само в една порция от 113 грама варена сьомга има около 100% от препоръчителния прием на витамин D. Дори два пъти повече пък се съдържа в една супена лъжица рибено масло.

Намалява риска от автоимунни заболявания

Едно от най-разпространените автоимунни заболявания е диабет тип 1. Проучвания обаче свързват приема на омега-3 и рибено масло с намален риск от заболяването. Това учените отдават на съдържанието на омега-3 мастни киселини и витамин D в рибата и рибените масла. Според някои експерти консумацията на риба е препоръчителна и при хора, страдащи от ревматоиден артрит и множествена склероза.

Помага за предотвратяването на астма при децата

Астмата е хронично възпаление на дихателните пътища, което се наблюдава при все повече хора през последните няколко десетилетия. Според проучвания редовната консумация на риба е свързана с по-нисък риск от развитието на астма при деца. При възрастни обаче не е установен значителен ефект.

Предпазва зрението ни в напреднала възраст

С възрастта зрението ни се уврежда и в някои случаи може да се стигне и до слепота. Рибата и омега-3 мастните киселини обаче могат да предотвратят това неприятно следствие. Затова е добре да инвестираме в доброто си зрение, като редовно включваме рибата в менюто си.

Подобрява качеството на съня

Нарушеният сън също е доста често срещано състояние в световен мащаб напоследък. Сред факторите, които влияят негативно, са повишеното излагане на синя светлина и дефицитът на витамин D. Проучване обаче доказва, че консумирането на риба три пъти седмично води до подобрения в съня и в продуктивността през деня.

Вкусна и лесна за приготвяне

Освен че е вкусна, рибата в повечето случаи е и лесна за приготвяне храна. Затова нямаме извинение да не я включваме в менюто си. Веднъж, два пъти седмично е напълно достатъчно, за да снабдим организма си с полезните вещества, които има рибата. Най-здравословно и подходящо е да я комбинираме със зеленчуци и зърнени храни, пише Healthline.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини