Близо 35 доброволци участваха в третата и последна за тази година реставрационна акция, организирана от Института по екологично строителство

Близо 35 доброволци работиха на терен в дните 27, 28 и 29 октомври в село Долни Раковец, когато се проведе третата и последна за годината реставрационна акция на сградата на Института по екологично строителство (ИЕС), съобщиха от организацията. Зидовете на сградата са облицовани със строителен найлон, а във всички стаи на втория етаж са поставени „бели вани“ от специално фолио, което да не позволи на водата да компрометира постройката през зимния период.

"На всяка следваща акция към нас не само се присъединяват нови хора, но се връщат и вече познати доброволци, което ни радва изключително много. Това означава, че каузата ни е припозната от тези хора и те ни помагат устойчиво във времето, защото виждат потенциала на екологичното строителство“, каза Добромир Машев, председател на ИЕС.

Той уточни, че дейностите, извършващи се изцяло на доброволни начала, продължават, а инициативата до момента е срещнала подкрепата на множество фирми, специалисти и хора от цялата страна. Целта на организаторите на доброволческите акции е сградата на старото училище в село Долни Раковец да се превърне в първия в България и на Балканите Институт по екологично строителство.

В духа на обученията и обмена на опит върху една от стените на сградата е направена демонстрация на работа с фина глинена мазилка. Майстор-реставратор на дограми е успял да обработи и поправи част от прозорците на старото училище и затвори изцяло една от стаите. Той ще продължи работата си и през месец ноември, като целта е да възстановят всички прозорци на първия етаж на зданието.  

От ИЕС допълват, че повече информация за дейността им може да бъде намери във Фейсбук страницата на организацията.  

Прогимназията "Никола Й. Вапцаров" в с. Долни Раковец е изградена през 20-те години на миналия век и в нея са се обучавали всяка година по 150 деца. Сега сградата е изоставена, а миналата година пожар изпепели покрива ѝ. В началото на юни т.г. доброволци от Румъния, Турция и Египет помогнаха в започналите възстановителни дейности. Предвижда се в сградата на старата прогимназия да бъде създаден учебен център със специализация в сферата на екологичното строителство и реставрационната дейност с естествени строителни материали.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини