Перник е град, доказвал своя горд дух, сила и характер неведнъж, каза в словото си за празника на града заместник-кметът Стефан Кръстев

Изображение 1 от 5

    „На днешния слънчев ден Перник - градът на Кракра, който крие хиляди истории от миналото и настоящето си, празнува. Град, доказвал своя горд дух, сила и характер неведнъж“, заяви в тържественото си слово по случай празника на Перник заместник-кметът на общината Стефан Кръстев. По думите му перничани са преминали заедно през много изпитания и кризи, а тяхната сплотеност и единство са показали на всички, че умеят да се справят с тях. „Нашият пернишки дух, духът на Кракра, ни водеше. Св. Иван Рилски ни закриляше и показахме на всички, че перничани са несломими“, допълни заместник-кметът.

    Кръстев отбеляза, че днес е ден за благодарност към всички, които носят Перник в сърцата си, както и към тези, които през годините назад са го изграждали със знания, труд и обич.  

    В деня на Св. Иван Рилски Перник чества празник на града. По традиция тържеството започна със Света литургия в централния храм, носещ името на покровителя на града. Днес Светата обител навършва 103 години. „Минната църква“ е осветена на 19 октомври 1920 г. На 17 октомври 2009 г. храмът прие като дар от Рилския манастир частица от мощите на Св. Иван Рилски.  

    В днешния празничен ден бе открит и новият пресклуб на БТА в миньорският град - в сградата на Минната дирекция.

    На тържествено заседание, проведено днес, Общинският съвет избра новите почетни граждани на Перник. Това са Веселин Георгиев и Милко Михалков - доброволците, които откриха 12-годишния Александър от Перник. Детето, което е с аутизъм и се изгуби в планината Голо бърдо, беше намерено на 19 ноември м.г. след деветдневна акция.   

    На тържествена церемония Стефан Кръстев връчи традиционните награди „За принос“ в областите на здравеопазването, социалната дейност, в сферата на културата, сигурността и др. Сред отличените са д-р Симеон Станков – завеждащ „Хирургично отделение“ в Многопрофилна болница за активно лечение „Рахила Ангелова“ Перник и Сашка Никифорова - старша сестра в лечебното заведение. Отличени бяха още дългогодишни директори на детски градини и училища, социални работници, полицаи и др.

    По повод 70-годишнината от основаването си бе награден и фолклорен ансамбъл „Граово“.  

    Специален плакет в сферата на журналистиката получи дългогодишният кореспондент на Българската телеграфна агенция (БТА) в Перник Елка Робева. Тя е част от екипа на новинарската агенция от 1991 г., когато е назначена като нещатен, а впоследствие - и като щатен кореспондент.  

    „Днес градът ни е енергичен и бързо развиващ се, което се дължи на силния дух на жителите му. Всяка улица, всяка къща и всяко лице в Перник носят в себе си нещо уникално, нещо ценно. Днешният празник не е просто символичен, той е звук на сближаване, спомен за миналото и вдъхновение за бъдещето. Тук се вплитат нишки от богата история и горди традиции, които ни правят по-силни и ни сближават. От славните битки на Кракра Пернишки до чара на сурвакарския фестивал, от духа на ритъма във всяко граовско хоро до гордостта от всяко постижение - всичко това ни обединява и откроява“, отбеляза в словото си областният управител на Перник Людмил Веселинов.

    Празникът продължава с много концерти, изложби, атракции и ще завърши с илюминации.

     

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини