Израел, Египет и САЩ договориха примирие в южна Газа за доставка на помощи

Египет, Израел и Съединените щати съгласуваха режим на прекратяване на огъня от 9 ч. местно и българско време.

За него говорят арабски медии и "Ройтерс", като то съвпадна с отварянето на граничния пункт "Рафах" до 17 ч. за доставка на помощи за Газа след седмица на "тотална блокада" на ивицата.

Решението съвпада и с разразяваща се хуманитарна катастрофа в южната част на Газа, след като стотици хиляди палестинци напуснаха севера преди очакваната сухопътна операция на израелската армия в отговор на нападението от "Хамас" на 7 октомври.

Агенция "Ройтерс" не разполага с информация колко ще продължи този режим и говори за "няколко часа". Според кореспондента на "Ал Арабия" и "Ал Хадас" на границата примирието е с продължителност пет часа, т.е. до 14 ч. българско време.

Над 100 камиона очакват да преминат през границата според "Ал Арабия". Дипломати в региона обаче предупреждават, че ситуацията там остава непредсказуема.

"Рафах" е единствената възможност за доставка на помощи до Газа, тъй като е единственият пункт на ивицата, който не се контролира от Израел.

Трафикът през "Рафах" се ограничава от Египет предвид обтегнатите отношения с "Хамас", чиито корени са в движението "Мюсюлмански братя". След началото на израелските удари по Газа границата бе затворена.

Израел за момента отрича да действа хуманитарно примирие.

Повече от 600 000 жители на ивицата Газа са изпълнили призива на Израел за евакуация от северната част на територията на юг, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари, цитиран от ДПА. 

Хагари повтори, че израелските сили са насочили действията си срещу "Хамас" и се стремят да не нараняват цивилни.

Израелската армия потвърди отвличането на 155 заложници от страна на "Хамас". Техните близки са били информирани, каза Хагари и обеща, че армията "ще направи всичко", за да ги върне у дома.

През последните дни се появиха съобщения, че палестинската ислямистка групировка "Хамас“ възпрепятства евакуацията на цивилни от северната част на Газа. Израел многократно е обвинявал "Хамас“, че злоупотребява палестинското население, използвайки го като жив щит, отбелязва Ройтерс.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини