Остри реакции на Борисов и Пеевски, след като Тагарев заяви, че паралментът пропуска сроковете за бойните машини "Страйкър"

Остри реакции на Бойко Борисов и Делян Пеевски, след като министърът на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България ще пропусне сроковете за ратифициране на договора за закупуване на бойни машини "Страйкър" от Съединените щати, ако парламентът не го ратифицира преди местния вот. Пеевски дори му поиска оставката. А председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев обясни, че крайният срок за сключване на договора е през декември и нищо не налага да се бърза с одобрението му от Народното събрание.

Днес основната тема в пленарната зала е Конституцията. Въпреки това депутатите намериха време да коментират и думите на военния министър Тодор Тагарев за ускоряването на процеса по приемане на договора за доставка на близо 200 бронирани бойни машини от САЩ на обща стойност 1,4 млрд. долара.

"Ако се чака те да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите в пленарната зала, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор (за придобиване на бойни машини "Страйкър" от САЩ), който отново да влезе за ратификация като междудържавен договор в парламента. Много се надявам, че ще намерят време депутатите, да го разгледат в пленарна зала. Нямам съмнение, че там ще бъде подкрепен", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Думите му бяха коментирани от ГЕРБ и ДПС.

"Сутринта аз слушах министър Тагарев и с г-н Гаджев сме възмутени от това, което казва. В момента всичко, което се е случило по отбраната, се е случило в парламента. С нашите подписи. За страйкърите имаме много ясен график декември месец да привършим процедурата, така че да прави такива изказвания, не му прави чест", обясни председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ако Тагарев изисква нещо, трябва да си подаде оставката днес от българския парламент веднага", уточни Делян Пеевски.

"Тагарев не може да изисква нищо от българския парламент. Може да внесе, комисиите да го разгледат, това е законовият ред и да прецени парламентът. Министрите не могат да изискват нищо от парламента по никакъв повод, обяви Пеевски.

На въпрос дали може като депутат да изисква кой да си подаде оставката и кой не, Пеевски каза:

"Значи ние можем да изискваме, защото ние сме ги назначили. Лично аз съм си дал вота за този кабинет и мога да го поискам от името на нашата парламентарна група".

Остра реакция имаше и от ИТН и "Възраждане". До този момент договорът за доставката на бронираните бойни машини е одобрен от бюджетната и военна комисия в Народното събрание.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини