Украински ракетен удар по корабостроителницата в Севастопол на Крим

Украинска ракетна атака в ранните часове днес предизвика пожар в  корабостроителницата "Севморзавод" в Севастопол в Крим. При удара и пожара бяха ранени най-малко 24 души, съобщи назначеният от Русия губернатор на Севастопол Михаил Развожаев в Teлеграм, цитиран от световните агенции.

Първоначално Развожаев твърдеше, че руската противовъздушна отбрана е отблъснала нападението и, че ракетната атака е предизвикала пожар в "нецивилен обект", но без да уточни какъв точно. На последващ етап той поясни за кой обект става дума. Губернаторът не навлезе в други подробности и не уточни колко изстреляни от украинците ракети са били прихванати от руската ПВО. Той само съобщи, че се намира на мястото на нападението.

Украинската агенция Униан дава друга информация. Според нея по предварителни данни, в резултат на нападението срещу Севастополския морски завод "Орджоникидзе" са загинали двама души и са ранени 26.

Според руския канал Telegram Baza всички загинали и ранени са служители на завода. Все още няма официално съобщение за броя на загиналите.

Телеграм каналът Shot съобщава, че дизелово-електрическата подводница "Ростов на Дон" и големият десантен кораб "Минск" са били повредени и са се запалили. И двата кораба са били на ремонт в сух док.

Според други източници големият руски десантен кораб "Ропуча" и подводницата носител на "Калибър" KILO са били повредени по време на атаката. Както съобщава изследователят на OSInt M.T. Андерсън, вчера сутринта тези руски кораби са засечени от сателит в сухия док на Севастопол. Все още няма официална информация по този въпрос.

От началото на руската офанзива срещу Украйна през февруари 2022 г. анексираният от Русия Крим е редовно мишена на атаки с въздушни и морски дронове, припомня Франс прес.

На 25 август Москва например заяви, че е свалила 42 украински дрона в Крим.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини