Ген. Марк Мили: На украинската контраофанзива може да ѝ остават около 30 дни

На Украйна ѝ остават малко повече от 30 дни за водене на бойни действия преди времето да попречи на нейната контраофанзива, каза американският генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете, пред BBC.

По думите му по-студените условия ще затруднят значително маневрите на Украйна.

Той призна, че офанзивата е вървяла по-бавно от очакваното. Но добави: "Все още се водят тежки битки. "Украинците все още отбелязват стабилен напредък."

Генерал Мили заяви, че е твърде рано да се каже дали контранастъплението се е провалило, но каза, че Украйна "напредва с много стабилно темпо през руските фронтови линии".

"Все още има разумен период от време, вероятно около 30 до 45 дни, който остава, така че украинците не са приключили", подчерта той. "Има недовършени битки... те не са завършили бойната част от това, което се опитват да постигнат."

Контраофанзивата на Киев, която започна през лятото и има за цел да освободи окупираната от Русия територия в Украйна, досега е отбелязала само ограничени успехи. Но украински генерали твърдят, че са пробили първата отбранителна линия на Русия на юг.

"Казах в самото начало на тази (война), че тя ще бъде дълга, бавна, тежка и ще доведе до много жертви, и такава е", каза генерал Мили.

В същото интервю адмирал сър Тони Радакин, началник-щаб на отбраната на Обединеното кралство, каза, че "Украйна печели, а Русия губи".

"Това е така, защото целта на Русия беше да подчини Украйна и да я постави под контрола на Русия", заяви той. По думите му "това не се е случило и никога няма да се случи и затова Украйна печели".

Той добави, че Украйна напредва в битката за връщане на територия и е възвърнала 50% от земята, завзета от Русия.

Миналата година въоръжените сили на Украйна си върнаха Херсон на 11 ноември, докато по време на като цяло меката зима боевете продължиха да се водят около Бахмут.

Есенните дъждове и зимните студове оказват влияние върху естеството на боевете, но забавянето на настъпателните операции на Украйна през миналата година беше по-скоро свързано с оборудването и боеприпасите.

Запитан за влиянието на времето, ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал-лейтенант Кирило Буданов каза в събота, че "боевете ще продължат по един или друг начин".

Той призна, че е по-трудно да се водят битки в студено и влажно време, но отбеляза, че това е въпрос на приспособяване.

Междувременно съюзът на Владимир Путин със Северна Корея показва, че руският президент е в "състояние на отчаяние", каза адмирал Радакин.

Той подчерта, че връзките между двете страни показват колко малко партньори са останали на Русия.

Миналата седмица се появи информация, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун планира да посети Русия този месец, за да се срещне с Путин за преговори за оръжия.

Както във Вашингтон, така и в Сеул има загриженост за това какво ще получи Северна Корея в замяна на оръжейна сделка, което може да доведе до засилване на военното сътрудничество между двете страни в Азия.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини