Шофьорите не се плашат, че ще убият някого, а да не им вземат колата

Хората не се плашат, че ще убият роднините си, от това, че ще убият някой друг на пътя. Те са най-стреснати от това, че ще им вземем колите. Откакто е в сила новата мярка за нарушители, случаите на шофиране след употреба на алкохол и наркотици рязко са спаднали.

Това каза главен инспектор Лъчезар Близнаков от „Пътна полиция“ по бТВ, като коментира случая с убитото на пешеходна пътека 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София. 

По думите му само от 8 август досега случаите на пияни шофьори са намалели с 343 или има 3 пъти по-рязко, отколкото за цяла година. Досега не съм виждал такъв ефект от завишаване на мярка, уточни той. 

„Над 2 на 1000 алкохол в кръвта – това означава, че ти не знаеш какво се случва зад волана на автомобила. Как може въобще някой да си позволи да сяда да кара така?“, възмути се експертът. На въпрос дали и спътниците в такива автомобили трябва да носят отговорност, Близнаков уточни, че всяка промяна в нормативните правила ще се прилага.

Вместо да се пишат нови правила, най-важното е те да бъдат прилагани. Изключително важна е неизбежността на наказанията. Вместо да се пишат нови правила, но най-важното е те да бъдат прилагани, категоричен бе инспекторът. 

Върховният съд трябва да излезе с тълкователно постановление при подобни дела дали има умисъл или е непредпазливост, тъй като, качвайки се пиян или дрогиран, аз съм съзнавал обществено опасните последици, които биха станали, коментира адвокат Пламен Димитров по БНТ. Колегата му Димитър Марковски припомни, тази практика за престъпление при евентуален умисъл беше въведена на практика при делото за смъртта на Милен Цветков. Според него при такива дела трябва да е налице изключително грубо нарушение на правилата за движение по пътищата, също така висока концентрация на алкохол в организма. Третият фактор е липсата на действия по предотвратяване на инцидента.

Съдът ще гледа днес мярката на 37-годишния шофьор, който прегази 15-годишния Филип с над 2 промила алкохол в кръвта и скорост от 80 километра в час. 

Тази вечер родители и близки на жертви на пътя ще се съберат отново на протест пред сградата на МВР. 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини