Ердоган: Турция ще продължи да развива отношенията с Руската федерация в доставките на газ

Турция ще продължи да развива отношенията си с Русия в сферата на доставките на природен газ и ги смята за много важни, заяви днес президентът Реджеп Тайип Ердоган в Сочи в началото на среща с руския държавен глава Владимир Путин, предаде ТАСС.

"Стъпките, които предприемаме по отношение на отбранителната промишленост, са много важни. Ние имаме и много важни отношения с Русия в областта на енергетиката, особено в областта на природния газ. Смятаме, че ще продължим да развиваме тези отношения", посочи турският президент.

Той изрази увереност, че Анкара и Москва ще успеят да предприемат стъпки в рамките на плановете за строежа на втора АЕЦ в Турция, която може да се намира в Синоп, на брега на Черно море.

Той добави, че в момента работите по строителството на първата турска АЕЦ в Аккую вървят успешно и отбеляза, че са били създадени около 25 000 работни места. "Работата по първия енергоблок върви много добре", подчерта Ердоган.

Турският президент изрази надежда, че в близко време годишният стокооборот с Русия ще достигне 100 милиарда долара.

"В момента стокооборотът между Турция и Русия възлиза на 62 милиарда долара. Той се приближава към целта от 100 милиарда долара и това ни радва", посочи Ердоган.

Ердоган заяви, че отношенията между Турция и Русия се развиват положително в много аспекти и "преминават през напълно различен период".

Той подчерта, че днешният разговор с Путин за зърнената сделка се следи от цял свят с надежда за постигане на резултат.

"Най-важната стъпка е това, че днес целият свят следи за зърнения коридор по време на срещата на върха Турция-Русия. Те очакват да видят какъв ще бъде резултатът днес. Мисля, че съобщението, което ще бъде направено на пресконференцията след нашите срещи, ще бъде стъпка, насочена към целия свят, особено към развиващите се африкански държави", каза Ердоган.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини