Изпратихме пет екипа от български пожарникари в помощ на борбата с огнените бедствия в Гърция

Пет екипа български пожарникари заминаха днес от Кърджали през Граничния контролно-пропускателен пункт "Маказа", за да бъдат в помощ на гръцките си колеги, които се борят с унищожителните горски пожари в Северна Гърция. Командите от Шумен, Габрово, Благоевград, Перник, Кюстендил и София - град бяха изпратени от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов. Те включват пет пожарни автомобила, два транспортни и един за управление с общо 36 огнеборци. 

Днес по-рано БТА съобщи за изпращания модул за наземно гасене. Искането за помощ по линия на механизма за Гражданска защита бе получено при нас вчера в ранния следобед, след което ние направихме съответната организация, каза на брифинг Джартов. Той уточни, че най-тежко е положението около град Алексадруполис, но не е ясно към кой район българските пожарникари ще бъдат насочени. На този етап престоят им ще бъде седмица, но не е изключена ротация на екипи след изтичането на този срок.

Сигурни сме в нашите сили и средства, посочи и ръководителят на екипа, директорът на пожарната в Благоевград комисар Валентин Христов Василев. Той добави, че служителите в групата имат опит в потушаването на горски пожари. В нея са и огнеборци, които вече този сезон са били на помощ в Гърция при първата вълна големи пожари в южната ни съседка.

На въпрос за ситуацията у нас Джартов отговори, че тя е сравнително спокойна за сезона, а в момента 1040 пожарникари са на дежурство. На питане за вероятност гръцките пожари, които са сравнително близо до нашата граница, да се прехвърлят в България, той увери, че засега няма пряка опасност това да се случи.

В момента най-близкият гръцки пожар е на повече от 10 километра по права линия от нашата граница. Вятърът е северен и нямаме притеснения, че огънят може да достигне до България, каза и изпълнителният директор на Агенцията по горите Стоян Тошев. Той информира, че в момента край браздата се реновират съществуващите горски пътища, което е с цел да се осигури достъп до горските територии при навлизане на пожар у нас. Просеките се правят от две машини, утре се включва и тежка верижна техника. В същото време постоянно има дежурни горски служители, които следят ситуацията, тя се наблюдава включително и с дрон, отбеляза Тошев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини