Денков: Решението за отнемане на автомобила за шофиране след употреба на алкохол и наркотици е стъпка в правилната посока

Решението на Народното събрание да се отнемат превозните средства, с които са извършени нарушения след употреба на алкохол или на наркотични вещества, е стъпка в правилната посока. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното седмично правителство заседание. 

През последните години терминът "война по пътищата" придоби широка употреба. За съжаление България е на едно от челните места по брой убити и ранени на пътя след тези произшествия, отбеляза премиерът. 

„Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови и по-строги мерки, които да намалят жертвите и по-тежките произшествия“, посочи още той. 

Денков увери, че кабинетът ще направи всичко възможно новите мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете от инциденти. 

„Особено важно е да се съкрати срокът за получаване на резултати след вземане на кръвни проби. Вече организираме, съвместно с Министерството на вътрешните работи и с другите институции, закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат като резултати в рамките на до една седмица, каквато би била добрата практика. От сега казвам, че това ще отнеме време, тъй като трябва да се набави нова и скъпа апаратура, а това става с определени процедури“, съобщи премиерът Денков.  

Министър-председателят обяви, че е възложил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съвместно с прокуратурата, да огледат правилата за прилагане на мерките, както са приети в закона. „Да направят възможно най-добрата организация, така че хората, които са невинни да се чувстват спокойни. Тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответните наказания“, каза още Николай Денков. 

Вече са в сила промените в Наказателния кодекс, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини