Александър Везенков за очакванията си в НБА: Знам каква ми е силата и какво мога да дам на Сакраменто

Българската баскетболна суперзвезда Александър Везенков заяви, че няма да замине с конкретни очаквания за САЩ, но е наясно, че колкото по-бързо се адаптира към живота в Америка и към новия си отбор в Националната баскетболна асоциация (НБА) Сакраменто Кингс, толкова по-бързо това ще си проличи и на терена.

"Знам каква ми е силата и знам какво мога да дам на отбора. Очаквам да съм си аз, да се развивам, но не си слагам допълнително стрес и големи очаквания. Отивам, за да видя къде е моят лимигт. Вярвам в себе си и ще дам всичко, на което съм способен това да е само началото", заяви Везенков, който в компанията на президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков за първи път официално говори пред българските медии след осъществяването на трансфера си от гръцкия Олимпиакос в Сакраменто по-рано през лятото.

Символиката в общата среща с медиите на двамата е, че Александър Везенков ще наследи Георги Глушков, който е първият българин, играл в НБА, като представител на страната ни отвъд Океана.

"В последните дни опитах да се дистанцирам и да си почина. Решихме да отделим време за всички медии и благодаря, че сте тук", обърна се Везенков към журналистите, а Георги Глушков заяви, че дори не си спомня кога е имало по-хубава новина за българския баскетбол и български спорт от трансфера на Александър Везенков в отбор от НБА.

"Голямата емоция беше в първите дни на юли. Тогава бяха най-емоционалните дни. Със сигурност договорът със Сакраменто е едно ново предизвикателство за мен. В момента правя това, което правя всяко лято, за да отида по-подготвен и да мога да се адптирам по-бързо", добави баскетболистът, който потвърди, че първите сигнали за сериозен интерес от страната на Кингс са били в началото на декември миналата година, когато първо заместник генералният мениджър на американския тим е посетил Атина, за да наблюдава изявите му, а след това бе последван от 5-6 други представители на Сакраменто.

"Видях и как звездите на отбора говорят за мен. Цялата организация в Сакраменто е подобна на тази в Олимпиакос", каза Везенков по повод нещата, които са му харесали в отбора. Той разкри, че от момента на избирането си в драфта на НБА от Бруклин Нетс и при преминаването на правата му в други клубове от НБА само веднъж също е бил близо до трансфер там, но нещата не са получили.

"Просто си чаках момента. Исках, когато това се случи, да имам възможност да се развивам, а това лято всичко беше ясно. Раздялата с Олимпиакос беше много емоционална, защото там всички ме приеха много добре и може би една част от мен искаше да остане", не скри голямата си привързаност към вече бившия си гръцки клуб.

Относно номера, който избра за екипа си в Сакраменто Александър Везенков коментира, че първоначално е искал номерата 14 или 41, с които играше в клубните си отбори досега - Арис, Барселона и Олимпиакос и в националния отбор на България, но не е имало възможност, така че от останалите е избрал номер 7. "Седмицата ми харесва и мисля, че ще ми пасне", каза българинът.

Той съобщи, че ще замине за САЩ в края на август, като първоначално ще бъде придружен от членове на семейството си. "Моето семейство преживя много емоционално трансфера ми. Познавате баща ми - той винаги ще бъде до мен. Най-голямата разлика от преминаването ми в от Арис в Барселона е, че вече са минали 10 години. Сега имам повече опит, а и повече самочувствие. По-готов съм и по-зрял и дори да попадна в подобна ситуация като в Барселона, знам какво да направя. Постоянството е много важно. Всеки един ден трябва да показваш високо ниво и всеки ден в моята кариера е едно ново предизвикателства", добави Везенков.

Спортист номер 1 на България за 2022 година сподели, че е харесвал играта на германеца Дирк Новицки, който остави следа в НБА, а с удоволствие би видял българи по трибуните за мачовете на Кингс. "Със сигурност очаквам българите в Сакраменто да ме подкрепят", заяви още Александър Везенков и призна, че продължава да се вълнува от раздялата с Олимпиакос и това, което го очаква в САЩ.

Попитан дали има места и съперници, срещу които ще бъде по-специално да играе, той посочи емблематични места като Ню Йорк, Бостън и Лос Анджелис.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини