Руски удари по Николаев и Одеса

Русия нанесе рано тази сутрин удари по украинските пристанищни градове Николаев и Одеса, при което бяха ранени най-малко 11 души, съобщиха украинските власти, цитирани от Франс прес.

"Руснаците удариха центъра на града (Николаев). Горят гараж и триетажна жилищна сграда. На място пристигнаха пожарникари", заяви в "Телеграм" Виталий Ким, областен управител на Николаевска област.

Ранени са четирима възрастни и пет деца, съобщи Ким, без да даде друга информация за атаката.

Според кмета на Николаев Олександър Сенкевич "има огромна дупка в земята, близо до триетажна жилищна сграда. Пожарът е много сериозен".

"Има много повредени сгради наоколо (...), на друго място пък горят няколко гаража", каза още Сенкевич, като уточни, че протича спасителна операция.

По-рано днес в няколко украински области, сред които и Николаевска област, бе обявена въздушна тревога.

Руските нашественици атакуват с ракети южните райони на Украйна, съобщи Униан, като се позовава на украинските ВВС. Регистрирани са изстрелвания на ракети Х-22 и Оникс. Регистрирана е и атака с дронове Шахед.

ВВС на Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че в 02:48 са регистрирани пускове на свръхзвукови противокорабни ракети „Оникс“ в посока на Одеска област.

Също така в 02:37 ч. е регистрирана активност на 8 самолета Ту-22М3, летящи в посока Черно море. Имаше заплаха от изстрелване на крилати ракети. Още в 03:00 военните съобщиха за пускове на крилати ракети Х-22 от самолет Ту-22М3 от юг.

Мощни взривове са чути в Одеса и Николаев, съобщава "Суспільне".

Малко по късно въоръжените сили на въоръжените сили на Украйна предупредиха за повторни изстрелвания на крилати ракети от самолет Ту-22М3.

Одеса, голям пристанищен град на Черно море, намиращ се на около 100 км югозападно от Николаев, също стана обект на руска атака, вследствие на което двама души бяха ранени и откарани в болница, заявиха местните власти.

Съобщава се за разрушения в центъра на Одеса.

Това е третата поредна нощ на руски атаки срещу Одеса, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини