Сто и двайсет години от изграждането на паметника на загиналите в Сръбско-българската война, отбелязват в Брезник

Със заупокойна молитва и поднасяне на цветя, в Брезник ще отбележат 120 години от изграждането на паметника на загиналите в Сръбско-българската война (1885 г.). За инициативата, която ще се състои тази сряда, съобщиха от общинската администрация.

В отбелязването на годишнината пред монумента, намиращ се в Градската градина, ще участват представители на различни институции в града. Сред тях са Общински исторически музей (ОИМ), Народно читалище "Просвещение 1870 г.", Средно училище "Васил Левски", Църковно настоятелство при храм-паметник "Св. Георги Победоносец", граждани.

В деня на честването, в пространството около паметника, ще бъде подредена фотодокументална изложба на ОИМ. Тя е свързана с историята на паметника в Брезник и представя хронология на събитията по време на Сръбско-българската война.

В началото на ХХ век гражданството на Брезник взема решение за сформиране на комитет по издигане на паметник на загиналите български воини в Градската градина. Монументът е открит през 1903 г., а тленните останки на героите са пренесени с траурно шествие и положени в основите му.

Сражението, в което загиват 94 български войници, е водено между "Отряда на обречените" на капитан Стефан Кисов и 14-хилядната Моравската дивизия в местността "Чуряк" на хълма "Бърдото" над града. Започнало по пладне, то приключва три часа по-късно с пълен разгром на Брезнишкия отряд. Битката при Брезник се оказва решаваща за развоя на т.нар. братоубийствена война, спомагайки за окончателната ни победа над сръбските войски в Сливнишкото сражение. Битката се води на терен с ниви, собственост на местния жител Йосиф Джерманов. След войната той забранява мястото да бъде обработвано в знак на почит и признателност към убитите. През 1975 г., по повод 100 години от Сръбско-българската война, на мястото е поставена паметна морена.

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини