9-годишно момче от Видин е с максимален резултат на тест за интелигентност на Менса

Деветгодишият Иван Стоянов от Видин е с максимален резултат на тест за интелигентност на Менса. Неговият резултат на IQ теста е 99%, което го поставя сред елитните 2% от населението на планетата с изключително висока интелигентност.

IQ тестаът е бил проведен във филиал на международната организация "Менса" в Пловдив. Иван сега завършва 3 клас, но вече има гарантирано място в Сдружение "Менса България", след като стане пълнолетен.

"99 е максималният, който дават в тази единица, с която те работят персентил, защото смятат, че сто е, по принцип интелигентността е неограничена, затова сто не би трябвало да бъде давано на никого", пояснява Миглена Пантова, майката на Иван.

Родителите му решили да го запишат на теста заради увлечението по математиката. За изненада на родителите си той още преди първи клас сам научил таблицата за умножение. Затова решили, че математиката е неговото, но и в езиците се оказал добър.

"Мама видя, че има такъв тест и аз реших да отида. Бяха логически задачи и те бяха лесни. Само едни две задачи ме затрудниха, но после като ви остана време и си ги проверих", разказва Иван.

Той е изключително усърден в училище, казва неговата класна Цветанка Недялкова пред БНТ.

"Много е старателен и постоянството и трудът, които влага в часовете водят до тези забележителни резултати, които постигна. Разбира се не бива да подценяваме ролята на извънкласните занимания, ролята на амбициозните родители на Иван. Тези разностранни интереси биват надграждани в нашето училище с разнообразни извънкласни занимания."

Иван е зает всеки ден с различно занимание. В понеделник -  немски, вторник плуване, сряда английски, четвъртък баскетбол, петък английски, в събота баскетбол и в неделя - рисуване. След заниманията играе с приятели. Мечтата му е да пътешества. Търси нови знания, а на въпросите му много често е трудно да се отговори. "Винаги има защо, много спори. Не е съгласен с нещо, ако няма обоснован отговор", казва майка му.

Иван е сред посетители в библиотеката, но често избира книгите, които по-големите деца четат. Обича да чета енциклопедии за Космоса, за вулканите, за динозаврите.

Макар и на девет години вече е член Младежката Менса и ще бъде включен в обучителната програма.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини