Традиционно изкачване на връх Колош в Конявската планина организира радомирското туристическо дружество

Традиционно изкачване на връх Колош в Конявската планина организира туристическо дружество (ТД) „Орлите“ в Радомир, съобщиха от ръководството му.

Покоряването на върха, висок 1314 метра, ще се проведе тази събота. Записалите се в туристическия поход ще посетят и защитената природна местност Янковец, където растат диви розови божури. Сборен пункт за изкачването ще бъде площадът на радомирското село Извор. Тръгването е в 09:00 часа. Маршрутът ще премине и през манастира „Св. Св. Петър и Павел“. Последната точка от прехода е връх Колош - първенец на Колошкия дял на Конявската планина.
На връщане планинарите ще посетят хижа „Момин кладенец“, където ще се почерпят с радомирска боза.

От ТД „Орлите“ информират, че традиционното изкачване е с дължина 17 километра и продължителност в двете посоки между шест и седем часа. Денивелацията на терена е 630 метра.

Припомняме, че дивият божур, растящ в местността Янковец, бе избран за символ на Радомир, промотиращ новия туристически бранд на общината. Логото с цветето присъства на всички празници  - Димитровден, Гергьовден, Сурова, на празника на бозата и т.н. Миналата година бяха връчени и първите сертификати „Запазена марка Радомир“ на местни производители.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини