ДСБ потвърди: Няма да има подкрепа за кабинет на Габриел

Политическа партия ДСБ (Демократи за силна България) потвърждава своята позиция да не подкрепи проектокабинета на Мария Габриел. Партията смята, че управление, свързано с мандата на ГЕРБ, не е способно да реши институционалната криза, за която основна отговорност носи 12-годишното управление на Бойко Борисов, заявиха в Резолюция на Изпълнителният съвет на ДСБ.

ПП ДСБ изразява подкрепа за експертна управленска формула с втория мандат в 49-то Народно събрание, парламентарно мнозинство за правосъдна реформа, процес на възстановяване на правовата държава, приемане на България в Еврозоната и Шенгенското пространство, като начини за преодоляване на политическата криза.

Партията признава, че радикалните промени в българската политика няма да настъпят "бързо, лесно или революционно". За възстановяването на държавността, конституционния ред и принципа на правовата държава се изисква дългосрочно и последователно политическо усилие и постигане на обществено съгласие за оздравяване на съдебната система, медийната среда, независимите регулатори и създаване на истинска, свободна, пазарна и честна икономика.

В това отношение, Изпълнителният съвет на ДСБ предлага продължаване на консолидацията на демократичното реформаторско пространство в лицето на коалицията ПП-ДБ за предстоящите местни и европейски избори, и евентуални нови предсрочни парламентарни избори. ИС на ДСБ предлага създаване на национална коалиционна формула за общо участие в местните избори през есента на 2023 г.

ПП ДСБ има последователна позиция за необходимостта от радикална съдебна реформа от самото си създаване. Поради това партията оценява като недопустимо и скандално случващото се в българската прокуратура и ще предприеме всички законодателни мерки, за да осигури, че тя ще прилага закона еднакво и справедливо спрямо всички граждани.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини