С поетичен спектакъл в Брезник ще отбележат 100 години от рождението на поета Евстати Бурнаски

Сто години от рождението на българския поет, писател и публицист Евстати Бурнаски ще отбележи Народно читалище (НЧ) „Просвещение 1870“ в Брезник. Това съобщи за БТА Борис Борисов - секретар на културната институция.

По повод кръглата годишнина се очаква представяне на поетичен спектакъл, включващ стихове и песни, създадени по текстове на Бурнаски. Творбите ще бъдат изпълнени от самодейци към клуб „Художествено слово“ с ръководител Магделена Георгиева.

Евстати Бурнаски (1922-2015) е роден в брезнишкото село Муртинци. Бил е редактор и завеждащ редакция „Поезия“ на Военното издателство. От 1968 г. е началник на Групата военни писатели към Министерството на отбраната. Автор е на повече от 30 стихосбирки, автобиографичната повест „Личности и коне“, недовършения фантастичен роман „Чудовище“. Носител на орден „Народна република България“ първа степен (октомври 1982), на орден „Владимир Маяковски“ на Съюза на писателите и преводачите в Русия (2012). Носител на наградата за поезия и белетристика „Георги Братанов“ на Съюза на българските писатели (2005). През юни 2003 г. Бурнаски бе обявен и за почетен гражданин на Брезник.

Спектакълът по повод годишнината от рождението му ще се състои на 12 април от 17:30 ч. в малкия салон на НЧ „Просвещение 1870 г." в Брезник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини