Проект на наредба предвижда военно обучение за учениците от 10 и 11 клас

Военно обучение за учениците от 10 и 11 клас от следващата  учебна година предвижда проект на наредба за обучение на българските граждани за защита на отечеството, публикувана за обществено обсъждане, предаде БНР.

Обучението ще е в рамките на 5 учебни часа за 10-и и 5 учебни часа за 11 клас. Ще се провежда от 1 декември до края на учебната година по време на часа на класа. 

Десетокласниците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, за оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, за оказване съдействие от въоръжените сили.

Обучението в 11 клас включва теми като въоръжени сили на Република България - история и настояще, мисии и задачи на въоръжените сили на Република България, участие в операции и мисии извън територията на страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили.

Обучението ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, преминали подготовка  за обучение на ученици.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини