Леко повишение в цената на рибата преди Никулден има в Перник

Проверка на БТА в специализиран магазин за риба и рибни изделия в Перник показва, че шаранът се търгува на цена от около 8,50 лева за килограм, което е с около 60 стотинки повече спрямо миналогодишните стойности.

Най-често купувани от перничани са кралската скумрия и мерлузата, където цената варира между 7,50 и 8,00 лева за килограм. Паламудът е черноморският вид риба, който най-често може да бъде намерен в магазинната мрежа в областния град.

През последните години у нас има засилен интерес към търсенето и консумацията на прясна риба, каза за БТА Мартин Томов – собственик на малък рибен ресторант в района до Ждрелото на река Ерма в Трън. През 2009 г. Мартин отваря собствен рибарник за развъждане на американска (дъгова) пъстърва в махала „Богойна“, част от някогашното погранично село Петачинци. С течение на времето в района стават няколко големи наводнения, при които Ерма излиза от коритото си. Стихията достига и до рибарника на Мартин. Вследствие на нея половината от отглежданата риба бива отнесена от придошлите води. Едва десет процента от пъстървата успява да оцелее. Така мъжът взема решение да премести бизнеса си от Трън в софийското село Искрец, откъдето в момента снабдява ресторанта си.  

По думите му държавата трябва да намери механизъм, по който да бъдат застраховани и обезщетявани рибовъдите при непредвидени обстоятелства, както в неговия случай. Сред проблемите, които той идентифицира, са липсата на професионален подход, разбиране и ангажираност от страна на институциите към трудностите на малкия бизнес, чийто представител е и той.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини