Начало на школа „КовачКица“ в Перник

Ученици на пернишкия художник Георги Ковачки са подели инициатива за възстановяване на ръководената от него школа „Дъга“. В памет на своя учител и неговата идея за развитие на парка в кв. „Изток“  в Перник като детски културен център, възпитаниците на Ковачки ще именуват възстановената от тях школа „КовачКица“ .

Началото ще бъде поставено на 7 декември с благотворителна изложба в галерия „Марин Гогев “ в кв. „Изток“. Повече от 30 творци от Перник, София, Благоевград, Шумен и Пирот ще подкрепят инициативата с дарени от тях творби. Пернишки автори ще продават книгите си благотворително с автограф и послание. Ще бъде излъчен филм за живота и делото на Георги Ковачки.

„Той винаги беше с нас, винаги беше търпелив, винаги беше усмихнат и винаги се държеше с нас като с равни. Той виждаше нещо, което ние не осъзнавахме, че сме талантливи. Искаме да му се отблагодарим по този начин“ , каза Риана Александрова, която е един от инициаторите.

Ръководената от Ковачки школа е открита през 1992 година и е първата частна школа от този род в страната. Първоначално уроците са се провеждали в Двореца на културата, по-късно творецът е преподавал рисуване в къщичка в парка на канала в пернишкия квартал „Изток“. Възпитаниците на художника са носители на много награди от международни конкурси. Като начало те искат да възстановят къщичката и да превърнат пространството около нея в парк на изкуствата.

 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини