Ученици от Перник обсъдиха за какво и кога най-често се обаждат на Националната телефонна линия за деца 116 111

Ученици от 8, 9 и 10 клас в Перник дискутираха какво представлява Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) с нейния заместник-председател Ивайла Касърова и експерти, както и защо е необходимо да знаят този номер. Срещата се състоя в 6 СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в града, съобщиха от ДАЗД.

„Често децата изпитват неудобство да споделят с близките си, с учителите си, понякога дори с приятелите си. Задължение на нас, възрастните, е да покажем, че винаги сме насреща, че ще ги изслушаме и заедно ще намерим решение на трудностите, които ги притесняват. Ако имате необходимост да получите компетентен съвет, да бъдете подкрепени, и само да поговорите спокойно по някоя тема с някого винаги по всяко време може да позвъните на 116 111. Обаждането е напълно безплатно и анонимно“, каза Ивайла Касърова.

Инициативата на ДАЗД беше подкрепена от световния и европейски шампион по класическа борба Иво Ангелов. Децата посрещнаха шампиона с много въпроси, както за световните му спортните успехи, така и за усилията, с които се постигат. „Аз винаги имах с кого да говоря – с близките си, с треньора ми, с отбора ми. Но щеше да е хубаво да знам, че и когато аз бях дете има телефон за помощ на деца, каквато е Националната телефонна линия за деца 116 111. Споделяйте притесненията си с по-възрастните, за да сте защитени“, каза Иво Ангелов на учениците и ги посъветва да спортуват. „Влагайте енергията си в нещо полезно –  спортувайте, така се постигат успехи, не когато нападаш по-слабия“, допълни световният шампион по класическа борба.

На Националната телефонна линия за деца 116 111 на ДАЗД децата и възрастните, които са загрижени за тях, могат да бъдат изслушани, консултирани и подкрепени от доказани професионалисти анонимно, безплатно, 24 часа, 7 дни в седмицата. От вчера ДАЗД започна информационни срещи с ученици за функционирането на Националната телефонна линия. Тези срещи са по случай 29 октомври, когато се отбелязват 15 години от решението на Европейската комисия, с което се препоръчва на държавите членки да запазят номер 116 111 за националните телефонните линии.

Според данни на ДАЗД от 1 до 16 октомври постъпилите обаждания са 1218. След проведени 404 консултации са регистрирани 45 сигнала за дете в риск, които са предадени на компетентните институции.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини