Сушата разкри следи от динозаври в коритото на река в Тексас

Липсата на вода извади наяве в пресъхнало речно корито скрити досега отпечатъци от стъпки на динозаври, които вероятно са на около 113 милиона години, предаде Франс прес, позовавайки се на служител на парка в Тексас, САЩ. 
                            
Дълбоките следи преди това са били заровени, пълни със седименти и покрити с вода. Това е помогнало за запазването им.

"Заради прекалено сухите условия това лято реката е пресъхнала напълно на повечето места, което разкри нови следи в парка", каза Стефани Салинас Гарсия от тексаската Служба за паркове и дива природа.

Появата им зарадва служителите на парка, разположен близо до град Далас и наречен "Долината на динозаврите" заради наличието на множество динозавърски следи на територията му.  

Това може да е една от най-дългите серии от отпечатъци от динозаври в света, според надписа, придружаващ впечатляващите снимки, публикувани от парка в социалните мрежи. Кадрите показват доброволци, които помагат при почистването им, за да се отличават по-добре.

"Повечето от следите, които бяха открити наскоро в различни части на реката в парка, са оставени от акрокантозавър", казва Стефани Салинас Гарсия. В зряла възраст този теропод е бил дълъг пет метра и е тежал седем тона.

Завропосейдон е другият вид динозавър, следи от който са намерени в парка. Възрастен екземпляр от вида е можел да достигне на височина до 18 метра с дългата си шия, а на тегло - 44 тона.

"Следите от динозаври в парка датират отпреди 113 милиона години", допълва Гарсия.

Паркът е открит през 1972 г., за да защити тези древни отпечатъци, според сайта му.

Желаещите обаче няма да могат да се любуват дълго на новите праисторически стъпки, тъй като скоро с идването на дъжда те отново ще бъдат покрити с вода.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини