Кризисният щаб анализира "хаоса" с газовите доставки в завареното положение (на живо)

На брифинг в НС кризисният щаб изнася данни за работата си. На днешното заседание на щаба са били изслушани представители на бизнеса, синдикатите, браншовите организации.

Кризисният щаб работи вече три седмици и вече е запознат със завареното положение и пристъпи към реални стъпки относно:

  • завършване на интерконектора с Гърция
  • кризата с ликвидността на "Булгаргаз"
  • осигуряване на газ на поносими и добри цени - за септември има осигурени количества газ, но за октомври няма

Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса, нито на хората. Компенсации в момента не може да има, защото няма работещ парламент. Затова до края на август трябва да има яснота за газ на оптимална цена, при която биснесът да може да функционира.

Това каза служебният вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев, който ръководи създадения Кризисен щаб в енергетиката. 

След него служебният енергиен министър Росен Христов описа завареното от щаба положение на криза в енергийните доставки и определи като "пълен хаос" обстановката, в която са работили през тези три седмици. Служебният министър отново подчерта за поетите ангажименти интерконекторът да започе доставки на газ към 1 октомври. Той отново съобщи и за единия танкер от Шиниър, за който е договорен слот в Турция и който ще осигури доставка за октомври.

"Газ, на каквото и да е цена, има в изобилие. Ежедневно получаваме заявки от всевъзможни компании, които са готови да ни доставят газ, но цената е такава, че предприятията биха затворили, а битовите потребители биха спрели да консумират. Фокусът е върху системни доставки на оптимална цена", посочи още служебният министър Росен Христов. 

Да няма нужда от компенсации и икономиката да работи по нейната нормална логика - това заяви като цел бизнесът. 250 лв. на мегаватчас е поносимата цена, която се визира.

За бизнеса е важно "Булгаргаз" да продължи да работи, подчерта и Стефан Димитров, като посочи, че "Булгаргаз" ще помогне за норманизиране на ситуацията. Той призова за балансиране на компенсациите - за сектори, които ще бъдат засегнати пряко от това, което предстои. Той лично счита, че цената на газа през декември може да достигне 450 лв.

Трябва да намалим инфлацията, която се генерира тук, в България, каза в отговор на журналистически въпрос Христо Алексиев, защото има инфлация, която е световна. Работата на щаба се докладва регулярно, отговори той на Беновска, която зададе въпрос за конкретната работа, която върши щаба. По-конкретен отговор с кого се преговаря тя не получи.

Слотовете в Гърция са се оказали неизгодни, въпреки че цената на Шиниър е конкурентна, каза служебният енергиен министър Росен Христов в отговор на въпрос за цената на микса. Той разказа, че тепърва ще има търгове за слотове в Гърция, на които ще участваме и при договорени слотове ще се търси оферта от "Шиниър", но това е за 2023 година.

Нагнетихме отношенията с Русия и преговори с "Газпром" в момента не са възможни, те ще бъдат много тежки и трудни, каза Росен Христов, като обвини за това предишното правителство. "Ние в момента трябва да водим много интензивни преговори, с всички контакти, които имаме, за да се организират нещата" каза той, като описа неимоверните усилия за доставката в спешен порядък през Турция за октомври.

"Газпром" остава в листата на възможните доставчици, той е опция, която очевидно ще бъде включена, след като днес бизнесът е заявил, че сегашната цена на микса е непоносима, каза Росен Христов. Ние в момента нямаме друг избор, освен да работим в рамките на вече приетия бюджет, каза той във връзка с компенсациите.

За доставките от Азербайджан - започват преговори тази седмица, като има индикация, че те са готови да вдигнат с 50% количествата, но на нова цена, каза още Росен Христов. 

Очакванията са за 250 лв. на мегаватчас цена на микса, но това не е сигурно, че ще се постигне - процентът на успеваемост на предстоящите преговори с "Газпром" е нисък. Вносът от Турция трябва да стане ясен до края на август, техният газ е също микс и не е ясна цената. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини