Старинна икона е изложена за поклонение в радомирското село Долни Раковец

Старинна икона, изобразяваща Св. Богородица с Младенеца, е изложена днес и утре за поклонение в храма „Св. Николай Чудотворец“ в радомирското село Долни Раковец от 8:00 ч. до 15:00 ч., съобщиха от  кметството. Иконата е собственост на местната черква, но се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник.

Всяка година на празника на Голяма Богородица светинята се връща в храма, за да могат поклонниците отново да се докоснат до нея. Местните смятат иконата за чудотворна. Тя е единствената, оцеляла от старата църква „Св. Николай Чудотворец“ в населеното място. Стара легенда разказва, че в този ден миряни оставят записани своите молби към Божията майка в ниша на иконостаса.

Храмът в с. Долни Раковец е строен в периода  XV - XVII в., изографисан е от майстор Димитър от Самоковската школа. През 70-те години на миналия век църквата е обявена за паметник на културата с местно значение. Сега Светата обител, в която са открити уникални стенописи, поетапно се реставрира. Експерти я определят като перлата на селото.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини