Не се спазват противоепидемичните мерки в Пернишка област

Масово не се спазват наложените противоепидемични мерки в Пернишка област, установи репортерска проверка на БТА. Единици са пътуващите с маски в градския и междуселищния транспорт.

Заради горещините и противоречивите становища в публичното пространство хората са разколебани и пътуват без защитни средства, коментира Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи. По думите ѝ поведението на гражданите е логично, защото в жегата маските предизвикват запаряване, изпотяване и т.н. Автобусите са с отворени прозорци през летния сезон, в доста превозни средства има и вентилационни системи, които сменят въздуха, каза Милтенова. Превозвачите са поставили табели, че носенето на маски е задължително, други правомощия нямаме, подчерта още Милтенова.

„В пиковите часове по линията Перник - София сме човек върху човек в маршрутките и в двете посоки. Дори и да искаме, няма как да се опазим“, недоволни са гражданите. Същата участ споделят и пътуващите от село Кладница до столицата и обратно, където маршрутките поемат жителите на три големи села - Драгичево, Рударци и Кладница.

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Александър Златанов от 22 юли бяха въведени временни противоепидемични мерки, които ще останат в сила до 22 август.

Единици са и гражданите, които влизат в аптеки със защитни средства. Частично се спазва изискването за дистанция от 1,5 м. Засилен е сутрешният филтър в детските заведения за недопускане на деца със симптоми на COVID-19, както и на други остри заразни болести.Все още не е наложено изискването за носене на маски в търговските обекти.

През последното денонощие са регистрирани 51 случаи на коронавирус в Пернишка област. Новозаболелите са във всички общини в региона. Активни към момента са 283 случаи, от тях 22 са хоспитализирани.  

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини