Обучение за физическа активност при остеопороза се проведе в Перник

Обучение за физическа активност при остеопороза се проведе в Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник, съобщиха от Асоциацията за развитие на българския спорт. Занятието е осъществено по проект „Щастливи кости“, целящ разработване и насърчаване на иновативен протокол за упражнения за остеопороза за остеопенични/остеопоротични, обездвижени лица на възраст 50-65 години. В събитието са се включили здравните специалисти, работещи в лечебното заведение.

От днес пациентите, диагностицирани с остеопороза, ще имат възможност да се възползват от програмата. Те ще бъдат включени в умерени упражнения, вследствие на което ще се повиши качеството им на живот.

В периода октомври 2021 - април 2022 в София е проведена  пилотна програма с участието на 24 жени. Тя е дала възможност да се тества практически протокол, който да осигури качествена физическа активност на посочената целева група.

Обучаващи експерти са спортни специалисти от България, провели пилотна за страната адаптирана терапия - Валентина Недева и Ивелина Димитрова. През есента на 2021 г. двете са преминали обучение по адаптираната терапия за физическа активност на жени, диагностицирани с остеопороза, организирано от университет Форо Италико в Рим.

Валентина Недева е дипломиран треньор в Националната спортна академия „Васил Левски“ по спортни танци, спортна журналистика и спортна педагогика. Ивелина Димитрова е докторант, специалист-кинезитерапевт с богат практически опит. Тя е създател на адаптирана методика за изправителна гимнастика. И двете са  част от първия екип за България по проект за танцова терапия за жени с рак на гърдата.

Проект „Щастливи кости“ е съфинансиран по програма „Еразъм+” на Европейската комисия.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини