Радев връчва втория мандат в четвъртък, ГЕРБ го връща веднага

Президентът Румен Радев ще връчи утре в 11:00 часа мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по големина парламентарна група в 47-ото Народно събрание - ГЕРБ-СДС. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Позицията на ГЕРБ-СДС е, че ще върнат мандата веднага. Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че партията няма да предлага кандидат за премиер. Атанасова добави още, че ГЕРБ-СДС ще участват на консултациите преди връчването на третия мандат.

Президентът Радев заяви вчера, че очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата, каза Румен Радев. Той посочи, че трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и парламента, и много важни въпроси остават нерешени. Президентът припомни, че при подобен вариант по конституция трябва да обяви веднага избори в рамките на два месеца, което означава избори през септември, което, по думите му, също крие рискове. От друга страна, прекалено удължаване на процедурата за съставяне на правителство води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени, а и самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство след потенциални предсрочни избори става все по-трудно, посочи Румен Радев.

Държавният глава заяви още, че ако и втората по численост парламентарна група върне мандата, ще покани всички парламентарно представени партии на консултации, за да чуе каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство, и около какви приоритети и програми. Според тези критерии президентът ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

Ако изборът на партиите е отново предсрочни избори, считам за целесъобразно те да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие във вота, каза президентът Румен Радев. Той отбеляза, че това означава, че в оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания, както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството - с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. 

В края на миналата седмица "Демократична България" призова Радев да проведе втори кръг консултации с политическите партии преди връчването на третия мандат. Вчера президентът обяви, че такива ще има, за да разбере коя от групите има най-голям шанс да излъчи правителство. По думите му именно тази партия ще получи третия кризисен мандат. До момента готовност са декларирали ИТН, БСП и "Демократична България".

Коментари в сайта

Последни новини