Франция остана без руски газ. Италия, Германия и Словакия получават наполовина

Франция вече не получава руски газ по тръбопроводи. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на френската газотранспортна компания GRTGaz.

На фона на намаляване на доставките на горива от Русия, доставките на газ за Франция от Германия са преустановени.

Русия спря или намали потока газ до някои европейски страни през последните седмици на фона на спорове около западните санкции заради руската инвазия в Украйна.

Подаването на руски газ за Германия през "Северен поток" е намаляло с 60%.

Словашкият вносител на газ SPP е бил информиран от Русия, че доставките на синьо гориво днес ще бъдат намалени наполовина, заяви шефът на компанията Рихард Прокипчак пред местния информационен сайт "Денник Н", цитиран от Ройтерс.

Намаляването на доставките наполовина за момента няма да ни се отрази. Работим с реален риск, те да бъдат спрени изцяло, подчерта той. 

“Газпром“ е понижил наполовина и доставките на газ за Италия, информира енергийната компания "Ени", цитирана от ДПА. Руският монополист е обещал на Рим само половината от 63 милиона кубични метра, които са заявени за днес, съобщи "Ени". Газовите доставки вече бяха съкратени по-рано тази седмица - с 15% в сряда и с 35% в четвъртък от заявеното количество.

Русия обвинява за намалените доставки западните санкции, заради които две турбини Siemens в компресорната станция Портовая са спрели. Газпром обяви, че поради невъзможността да получи други газопомпени агрегати от Siemens, няма да може да осигури доставки на газопровода Северен поток в планирания обем, който е 167 милиона кубически метра на ден.

След това цените на газа в Европа се повишиха рязко, а много анализатори на енергийния пазар се опасяват, че Москва ще спре доставките, за да окаже натиск.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони предупреди вчера, че икономиката на континента може да влезе в рецесия, ако руските енергийни доставки спрат, въпреки че засега случаят не е такъв.

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ед
    ЕДИН
    9 0
    18:25, 17 юни 2022
    Още ощеее,мамка ви фашистка...
  • 2
    К
    к
    9 -9
    19:50, 17 юни 2022
    сега ще ги и видим с какво ще произвеждат оръжия, които да изпращат срещу руснаците. С това трябваше да започне Путин още когато казаха, че ще подкрепят ******
    • Ха
      Ха Ха
      5 -9
      22:54, 17 юни 2022
      Западният свят произвежда огромни количества съвре... Виж коментара
  • 3
    Ма
    Малазанеца
    8 -12
    20:11, 17 юни 2022
    Чудят се наглите путлеристки нацисти каква тъпотия... Виж коментара
    • Fu
      fu
      2 -2
      23:18, 18 юни 2022
      има ли още неразбрали,че "цивилизования свят"(и ние,за съжаление) ВЕЧЕ го лапа всеки ден на бензиностанции,в магазините,в сметките.И ще става все по-зле...
      а ти и да квичиш-файда йок))
  • 4
    Ха
    Ха ха
    3 -9
    23:06, 17 юни 2022
    Ха ХаПропуснах да напиша името на немския оръжеен... Виж коментара
  • 5
    Мю
    Мюмюнхен
    1 0
    22:49, 21 юни 2022
    След лятото става и хладно с пр ъ д н я ли ще се отопляват

Случаен виц

Последни новини