Посоченият за предложен подкуп от директора на БАБХ не се яви в антикорупционната комисия

Проф. Пламен Моллов не се яви на заседанието на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в парламента. Той трябваше да бъде изслушан във връзка със медийно изнесени записи и твърдения за корупционно предложение към изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов. Председателят на комисията Михал Камбарев („Продължаваме Промяната“) заяви, че комисията ще използва всички инструменти, за да направи това изслушване.

Опитахме да се свържем с проф. Пламен Моллов, двата му телефона дават заето, изпратена му е покана по имейл, обясни той. Камбарев каза, че от университета, в който работи професорът, са казали, че той е в редовен годишен отпуск до края на юни. 

Отпускът не е извинение за неявяване пред комисиите на парламента, каза Камбарев, като цитира разпоредба в Конституцията за задължение на гражданите да се явяват пред парламентарните комисии, когато бъдат поканени. 

Същата теза по-рано пред журналисти изказа и Константин Бачийски (ПП). По мнението на Бачийски има данни за подкуп на висш държавен служител. „И смятам, че нещата трябва да бъдат разгледани в основи и да се стигне до край“, каза той. Депутатът предложи на председателя на комисията да потърси съдействие от МВР и да бъде връчена съответната покана на Моллов за следващото заседание в четвъртък.

Запис, в който двама мъже разговарят за лабораторията за фитосанитарен контрол на граничния пункт Капитан Андреево, беше изпратен до някои медии от анонимен имейл адрес в петък (10 юни). Аудиофайлът бе придружен с обяснението, че е свързан с "неуспешен опит на мафията да подкупи изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Христо Даскалов, за да не се меси по контрола на границата".

Самият проф. Христо Даскалов заяви в предаването „Лице в лице“ на бТВ, че опитът да бъдеа подкупен е свързан с човек, когото познава от дълги години, също човек в науката. Той уточни, че става дума за един от предишните шефове на агенцията проф. Пламен Моллов.

След като направим изслушването, евентуално бихме сезирали прокуратурата, но трябва да съберем съответните данни, заяви днес Константин Бачийски пред журналисти, цитиран от БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини