Стареенето на сърцето може да бъде спряно

Японски учени смятат, че са открили доказателства за възможното отлагане и дори предотвратяване на сърдечна недостатъчност при хората, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

В изследване с мишки авторите на проучването от университета на Киото са успели да потиснат разновидност на ген, известен като P13K. Той регулира продължителността на живота на клетките и играе роля в процеса на стареене на тъканите.

Предишни изследвания са показали, че потискането на този ген удължава живота на кръгли червеи и пази сърцата на плодови мушици здрави.

За разлика от група мишки, при които функциите на гена не са били променени, при гризачите с потиснат P13K били наблюдавани подобрена сърдечна дейност, по-малко фибрози и по-малко биологични маркери на стареене.

Като бозайници мишките са смятани за добър модел за изследване на човешките заболявания, а и между техните физиология и геном се откриват много сходства с тези на човека, припомнят учените.

Напредналата възраст е основен рисков фактор за развитието на сърдечна недостатъчност - състояние, при което сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв и да задоволява нуждите на тялото от кислород.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини