Община Перник организира среща с общините от областта, Столична Община, ОД МВР – Перник и ОДБХ.

Изображение 1 от 2

    След като Община Перник започна да работи по решаването на проблема с популацията на бездомните кучета и броят им в града и населените места намаля, зачестиха случаите на кучета регистрирани в съседни общини, които са изоставяни в града и близките села. В тази връзка Община Перник организира среща с общините от областта, Столична Община, ОД МВР – Перник и ОДБХ.
    „От две години и половина работим по решаването на проблема с бездомните кучета изключително сериозно и хуманно. Имаме безплатна програма за кастриране на домашни животни, ежедневно кастрираме и безстопанствени кучета. Усилията ни имат успех. Затова говорят и цифрите. Преди имахме по над 50 сигнала за проблеми с бездомни кучета месечно, сега те се броят на пръстите на едната ръка. Освен това от 2020 г. до сега сме кастрирали 1195 кучета, от които почти 300 са домашни. Осиновени от общинския приют са 458, като от тях 328 – извън България. Трябва обаче да вървим в една посока със съседните общини. Това, че работим добре, не означава, че трябва да кастрираме кучетата на съседни територии“, обясни секретарят на общината Мартин Жлябинков. Той добави, че в Перник са намирани и маркирани кучета от Радомир и София. Агресивно животно от с. Лозен е открито в Рударци , хората от приюта спасили и питбул , осиновен от приют в София, който два дни е бил завързан за дърво. „Може да сключите договор с частни приюти, които имат лекари и те да кастрират. Община Перник ще ви предостави списък с такива. Другият вариант е малките общини да се обедините и да си направите един приют“, предложи Мартин Жлябинков на пердставителите на Радомир, Брезник, Трън и Земен, тъй като нито една община в областта, освен Перник, няма приют за бездомните животни. Той бе категоричен, че останалите пет общини трябва да направят стъпки за решаването на проблема с популацията на бездомните животни, защото той вече засяга и Перник.
    Отговорникът на приюта Ани Боянова обяви, че жители на съседни общини ги търсят често, за да спасяват малки кучета или за да им помогнат с бездомни животни. Тя добави, че няма как общинския приют да работи в съседните градове и села.

    Източник: Perunik.COM

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини