ЕС приветства формирането на новото правителство в Черна гора

Европейският съюз  приветства формирането на  новото правителство в Черна гора и изрази очакване, че то ще върне  политическото и институционалното доверие, което е нужно на страната, съобщават черногорските медии.

Говорителката на Европейската комисия Ана Писонеро заяви, че ЕС с нетърпение очаква да работи с всички политици и институции в провеждането на реформите, свързани с ЕС, в конструктивен дух и в съгласие с огромните очаквания на черногорските граждани за напредък в процеса на присъединяване към ЕС.

Много ценим  последователния резултат на Черна гора за 100 процентна съгласуваност с общата  външна политика и политика на сигурност на  ЕС и сме щастливи, че Черна гора ще продължи да стои на същата страна с ЕС, заяви  Писонеро за  РТЧГ.

Брюксел също така  приветства изявлението, че  стратегически приоритет на новото правителство ще бъде ускоряване на преговорите за  присъединяване на страната към ЕС чрез укрепване  на върховенството на закона и осъществяването на икономически реформи с фокус върху борбата срещу корупцията, по-устойчиво икономическо развитие и защита на околната среда.

Окуражаваме Черна гора да извлече максимума от Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани. ЕС ще продължи да стои на страната на Черна гора и да  я подкрепя в това начинание, заяви Писонеро.

Формирането на  новото правителство приветства в Туитър и посланичката на ЕС в Черна гора Оана Кристина Попа.

Очакваме да работим с всички политици и политически институции, за да постигнем напредък в европейските реформи в конструктивен дух и в съгласие с огромните очаквания на черногорските граждани да напредват в процеса на присъединяване към ЕС, заяви Попа.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини