До 2024 г. ще се направи цялостна оценка на безопасността на пътната инфраструктура

До 2024 г. трябва да бъде направена цялостна оценка на безопасността на пътната инфраструктура. Това е много сложен експертен, аналитичен и технически процес, в резултат на който ще имаме много по-пълна картина на състоянието на нашата инфраструктура, съобщи в Перник Марта Петрова - директор на дирекция „Стратегии, анализ и оценка“ в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

Състоянието на инфраструктурата по никакъв начин не е асфалт, а е комплексно с всички елементи за безопасност около и в близост до пътната инфраструктура, допълни Росен Ралчев - главен експерт в агенцията. Затова, според него, средствата трябва да се насочват така, че да имат най-голяма ефективност за безопасността на движение.

Статистиката на МВР сочи, че в 97 процента от случаите е виновен водачът. Вината в повечето случаи е потенцирана от друг фактор, каза още Ралчев. Според него е необходимо на шофьорите да се създадат условия да не грешат, и когато сгрешат, тази грешка да не е фатална. При пътнотранспортно произшествие (ПТП) да се направи оглед не само на самото ПТП, а в дълбочина, препоръча Ралчев.

Марта Петрова и Росен Ралчев присъстваха на заседание на областната комисия по безопасност на движението в Перник.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини