Руснаците са пленили екипажа на втори товарен кораб в Мариупол

Руските нашественици плениха екипажа на друг кораб на територията на Мариуполското морско търговско пристанище.

Това съобщи комисарят на Върховната Рада на Украйна по правата на човека Людмила Денисова във Фейсбук.

"На територията на морското търговско пристанище Мариупол военните на Руската федерация взеха за заложници членовете на екипажа на товарния кораб Blue Star-1, плаващ под флага на Либерия. 18 моряци, които са граждани на Украйна, бяха отведени в временно окупираният Донецк. Товарният кораб влезе в пристанището на Мариупол в края на февруари и е блокиран от руските нашественици. Връзката с екипажа е изгубена на 25 март 2022 г. Известно е, че поради липса на храна, екипажът беше принуден да премине към две хранения на ден“, каза тя.

По предварителна информация, според Денисова, около 200 членове на екипажите на няколко кораба, които бяха блокирани от руски нашественици в пристанището Мариупол, може да са в плен на нашествениците.

"С подобни действия Руската федерация нарушава правото на живот и свобода, личната неприкосновеност, гарантирано от членове 3 и 5 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи от 1950 г., и правото на свободно движение, гарантирано от чл. 2 от Протокол № 4 към Конвенцията. Обръщам се към Комисията на ООН за разследване на нарушения на правата на човека по време на руската военна инвазия в Украйна и експертната мисия, създадена от държавите членки на ОССЕ в съответствие с Московския механизъм, да вземат предвид тези факти за нарушения на правата на човека от Руската федерация в Украйна", подчерта омбудсманът.

По-рано беше съобщено, че руските нашественици са заловили моряците на товарния кораб SMARTA и са ги отвели в неизвестна посока.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    На
    Наблюдател
    1 -4
    01:10, 13 апр 2022
    Там им е силата на руската армия да арестуват, тормозят и убиват мирни и не въоръжени граждани. За Путин морските чайки и гларуси са фашисти и нацисти работещи за Азов и режима в Киев. 🤣🦢
    • да напишеш, че руската армия е нашественик или агресор в Киев или Одеса и като да напише същото за българската армия в Плиска и Варна
Последни новини