Прокуратурата иска от ОАЕ да разпита Васил Божков като свидетел

Софийската градска прокуратура е изготвила предложение до Върховна касационна прокуратура, Отдел „Международен“, за изпращане на молба за правна помощ до Обединените арабски емирства (ОАЕ) за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел, основана на принципа на взаимност, съобщиха от прокуратурата. Искането е във връзка с образуваното дело за изнудване на Васил Божков. 

Става въпрос за производството, по което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът Севделина Арнаудова бяха задържани от МВР за 24 часа, а след това освободени, без да им бъдат повдигнати обвинения. Впоследствие прокуратурата прецени, че действията по разследване, извършени от МВР, са опорочени, и възложи на следователи да бъдат проведени отново.

От прокуратурата уточняват, че принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства, допълват от градската прокуратурата.

Оттам съобщават още, че в хода на разследването предстоят разпити и на други свидетели, които имат отношение към разследваните обстоятелства по досъдебното производство.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Последни новини